Z obskurnega portala k Figovcu: Vino in viski in vonj praženih jetrc

11.2.2018 / 06:10 4 komentarji
K računu za večerjo v ljubljanski restavraciji prištejte še 20€ za čistilnico, da bo iz plašča spravil vonj po hrani.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odkar sem na nekem obskurnem FB portalu prebrala, da rdeče vino zmanjšuje težo, težko odložim kozarec. Pa tudi obskurnih portalov ne bom več brala. 

Decembrsko potikanje po restavracijah v poznih večernih urah je imelo svojo ceno. Ta je bila še tem višja, ker sem pila belo vino. Nisem vedela, da z rdečim pokurim več kalorij.

Pa ne samo to. Brez slabe vesti sem si na koncu privoščila še kakšen viski za lažji spanec — dokler nisem od Arianne Huffington, soustanoviteljice Huffington Posta, iz njene knjige o spanju izvedela, da alkohol človeka sploh ne zaziblje v spanec. To je samo mit. To je razložilo moje zbujanje sredi noči.

Vem, da je že februar in da se sprašujete, zakaj še vedno razpravljam o decembru. Ampak takrat sem bila tako vzhičena zaradi rasti kriptovalut, da mi nič ni moglo izbrisati nasmeha iz obraza.

Pa je prišel januar, ko so vrednosti padle tudi za več kot 50%, moje razpoloženje za 300%.

Hrana ima vonj

Iz stanovanja skoraj nisem šla. Delala sem od doma. Po več dni sem bila v istih oblačilih. Skodelice kave in čaja so se kar kopičile na mizi. Celo tako daleč je šlo, da sem zasušeno usedlino spravljala dol kot zažgano karamelo. 

Februarja sem nekoliko bolje, čeprav bi še vedno najraje ležala pod odejo in se nikamor premaknila. Žal pa to ni mogoče.

In tako se odpravim ven. Iz omare vzamem svoj malo bolj poslovni plašč in skoraj bruhnem. Vonj decembrske postane kuhinje. Presnete ljubljanske restavracije.

So lastniki že kdaj slišali za ventilacijo prostorov in kuhinje? Dva plašča, ki ju najpogosteje nosim, sem morala že decembra prav zaradi te težave odnesti v čistilnico. Pravzaprav morate k računu za večerjo v neki ljubljanski restavraciji obvezno prišteti še 20€, da bo iz plašča spravil ven vonj po postani hrani. Običajno zračenje žal ne pomaga.

Soba 102, 5–6 kil, Luda, JB

Vas zanima kje? Soba 102, kjer je hrana za povrh na izredno nizkem nivoju. Pa 5–6 kg, kjer je hrana sicer odlična. Pa Luda in JB.

Problematičen pa ni samo vonj. Slabo prezračene restavracije zaradi pomanjkanja kisika negativno vplivajo tudi na počutje, kar vodi v omotičnost in občutek vrtoglavice. To vam lahko potrdijo tudi tisti, ki ne pijejo alkohola. Ste vedeli, da je v nekaterih restavracijah zrak bolj onesnažen kot zunaj? Čisto zares.

Ker se meni običajno vrti zaradi vina, me moti predvsem vonj in dodatne obveznosti, povezane z nošenjem plašča v čistilnico, čakanjem, da bo gotov, in seveda z računom.

Prijeten zrak

In pa se ne bom samo pritoževala, naj povem, da ni povsod tako. Decembra odprta gostilna Figovec — ki ima sicer že 250-letno tradicijo, a so se v hišo na Ajdovščini vmes naselili tapasi in curry — vam ne bo zavila za domov svojih vonjav v plašč, ampak samo dober občutek sitosti. Pristna domača kuhinja, servirana na urban način v prijetnem ambientu z zelo prijaznim osebjem.

Človek bi si mislil, da vonjavam praženih jetrc, golaža, zelja in krač ne bo mogel ubežati. Pa se to sploh ne zgodi, saj pri Figovcu očitno vejo, kaj je tisto, kar poleg okusne in kvalitetne hrane, ki vam ne bo obtežila želodca, strankam veliko pomeni — prijeten zrak.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE