Zakaj že me je Drnovšek vabil na sestanke?

8.2.2018 / 06:08 1 komentar
Pojma nisem imel, kaj je od mene hotel. Niti se ne spomnim, kaj sem govoril. Najbrž tudi kaj takega, česar nisem mislil.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Gibanje za pravičnost in razvoj, ki ga je ustanovil pokojni dr. Janez Drnovšek, ugaša. Ostalo bo samo še kot društvo, ki bo poskušalo ohranjati spomin na nekdanjega premiera in predsednika [ki ga že deset let ni več med nami, op. Fp].

Ste bili kdaj povabljeni na sestanek in po celi uri pogovora niste vedeli, zakaj ste prišli in kaj je človek sploh hotel od vas? Z Drnovškom sem bil na takšnih sestankih trikrat. Metode, ki jih je uporabljal, so bile izjemne.

Ko se je vrnil iz Beograda v Ljubljano, nas je povabil na večerjo. Izbral je tri ljudi iz medijskega sveta, ki smo se občasno družili. Vrag si ga vedi, kako je to sploh vedel. Téma na večerji je bilo vprašanje, ali naj ustanovi svojo politično stranko ali pa se naj pridruži kakšni obstoječi.

Pripravljanje terena

Mi trije smo začeli nekaj pametovati in analizirati dobre in slabe strani posameznih strank in ustanavljanja nove, lastne stranke. Po dobrih dveh urah pa nas je vprašal, kaj pravimo na to, če bi se on pridružil LDS.

Kakšnih 15 minut smo se še pogovarjali o tem in se razšli. Ko smo trije mušketirji ostali sami po njegovem odhodu za šankom, smo se začeli spraševati, čému je bil sestanek zares namenjen. Ali nas je dobri dve uri mehčal samo zato, da bi od nas slišal, kako bomo odreagirali, ko nam bo rekel, da se bo pridružil LDS?

Prepričani smo bili, da ja. Ker smo pomembni in ker je res hotel slišati od nas nasvet o svoji prihodnosti. Ker še ni odločen. In da bo naše mnenje upošteval.

V resnici pa je bil že odločen. Dve uri je samo pripravljal teren za edino pomembno vprašanje, povezano z njegovo prihodnostjo v LDS. Super metoda, če hočeš dobiti iskren odgovor na edino pomembno vprašanje, ki ga zastaviš.

Kaj za hudiča je to sploh bilo?!

Drugič me je povabil na kavo samega, ko je bil predsednik vlade. Takrat se ni dogajalo nič posebnega. Nobenih volitev, nobenih velikih političnih pretresov, nič posebnega na zunanjepolitičnem področju, niti medijskem. Bil je skratka relativno miren čas.

Pridem na kavo v precej zatemnjen prostor, pusti me čakati dobrih 5 minut. Ko se prikaže, se nasmehne in vpraša, kako sem. Odgovorim, da dobro, in vprašam njega, kako je. Reče, da tudi dobro. In potem je bil tiho.

Tišina je vladala kakšno minuto, dve. Silno nerodno. Jaz začnem govoriti, kar mi pač pade na pamet. Po nekaj minutah blebetanja ga nekaj vprašam. Odgovori v enem stavku. Spet tišina. Spet začnem blebetati. In tako dobre pol ure.

Ko sem odšel od njega, sem šel na kavo in si poskušal odgovoriti na vprašanje, kaj za hudiča je to sploh bilo. Pojma nisem imel. Niti se nisem spomnil, kaj sem mu govoril. Domneval pa sem, da sem najbrž rekel tudi kakšno stvar, ki je nisem nameraval povedati. Bil sem totalno jezen nase, da sem nasedel. On pa je baje bil s sestankom zadovoljen.

Popolno zapravljanje časa

Tretjič me je ponovno povabil na kavo čez kakšni dve leti. Ista zgodba. Temen prostor, najprej ga čakam. Ko pride, me vpraša, kako sem. Rečem hvala, dobro in vprašam njega isto. Na kratko odgovori in potem spet tišina.

Tokrat sem trdno odločen, da ne bom popustil. Če bo pol ure tišina, pa naj bo pol ure tišina. Ne bom izpadel bebec, ki bo kar naprej govoril in šel iz pisarne, ne da bi kaj pametnega izvedel.

Tišina je trajala minuto, dve, tri. Nisem več zdržal. Spet sem začel govoriti, le da sem tokrat postavljal več vprašanj. Na njih sem dobival kratke, nejasne odgovore. Popolno zapravljanje časa, če mene vprašate. On pa je baje bil spet zadovoljen s sestankom.

(Ne)sporazumevanje v 140/280 znakih

Drnovškove metoda so bile efektne. Terjale so potrpljenje, razmislek, interes za poslušanje drugih. S takšnim načinom dela si ni nakopal veliko sovražnikov in nasprotnikov. Saj si jih tudi ni želel.

Čeprav je od takrat že kakšnih 20 let, sta se naše dojemanje časa in naš način komunikacije bistveno spremenila. Dolge pogovore in dolge tišine je nadomestilo (ne)sporazumevanje v 140 oz. 280 znakih.

Tedanji predsednik Republike dr. Janez Drnovšek na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu leta 2004.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE