Da ne omenjamo Hitlerja: Sklicevanje na izrojeno umetnost je neumnost

8.2.2018 / 06:10 Komentiraj
Tik pred Prešernovo proslavo in podelitvijo nagrad je izbruhnil povsem nepričakovan in odmeven — in odvečen — škandal.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nehote sta ga izzvali nagrajenki Prešernovega sklada Maja Smrekar in Simona Semenič.

To se je najprej zgodilo zaradi [devet let stare, op. Fp] fotografije dramatičarke, dramaturginje, performerke in režiserke Simone Semenič, ki je pozirala ovita v slovensko zastavo z izrezanim grbom, da se skozi luknjo vidi njen nosečniški trebuh. [Fotografija je bila objavljena na FB strani Študentske založbe/Beletrina, op. ur.] Očitajo ji zlorabo oz. žalitev državnega simbola. Inštitut za domoljubne vrednote Patriot jo je prijavil policiji. 

Potem pa še Maja Smrekar. Če pogledamo predstavitev na njeni spletni strani, nagrajeni projekt K_9 Topology: Hybrid Family presega dimenzije vizualnih umetnosti in vstopa v območje znanosti, medicine, genetike, umetnega oplojevanja, tudi antropologije, filozofije. Sama govori o interakciji biologije in kulture, koevoluciji biologije in kulture, biofascinaciji in biofobiji.

Znanost je lahko fašizem

Maja Smrekar gradi na nečem, kar se sicer zdi samo njeno, vendar ni — obenem pa potrjuje tezo, da gre razvoj umetnosti z roko v roki z razvojem znanosti.

Francoskega impresionizma ne bi bilo brez likovnih teorij, tako kot tudi abstrakcij Vasilija Kandinskega ne bi bilo brez Rutherfordovega odkritja zgradbe atoma leta 1911. To so vedeli vsi razen naših nazadnjaških umetnostnih zgodovinarjev (France Stele, Izidor Cankar).

Smrekarjeva na svojem področju ustvarja nekaj, kar dela medicina v laboratorijih že desetletja. Umetniškega raziskovanja, ki se v očeh nekaterih opazovalcev zdi sporno ali celo škandalozno, bo vedno več. Nehote in nevede razgalja medicino, ki raziskuje naprej in nima nobenih pomislekov in omejitev.

Znanost je lahko največji fašizem. Ni pa nujno.

Maji Smrekar in njeni razlagi bi morali zadržano in celovito prisluhniti, saj je dovolj izčrpna in prepričljiva — čeprav citira tudi ugotovitve, ki so nastale že prej.

Maja Smrekar v projektu Ecce canis! — [Fotografija: Borut Peterlin]

Degenerirana umetnost?

Provokativna fotografija Simone Semenič [nagrado je dobila “za ustvarjalni opus zadnjih dveh let”, ki ni povezan s to fotografijo; op. Fp] je izrazno, pomensko in vsebinsko morda skromnejša, banalnejša in brez umetniške identitete, ki bi gradila na sociokulturnem teoretskem razglabljanju, vendar je zaradi srditosti napadov še bolj v središču pozornosti kot delo Maje Smrekar.

Pa vendar ima inkriminirana fotografija velik emotivni naboj. Semeničeva je ustvarila vizualni instalacijski trenutek, trenutek spontanosti in morda materinske intuicije v pričakovanju. Sam recimo vidim njen izziv v tem smislu, da slovenske matere rojevajo premalo otrok. Zastavo lahko v tem primeru razumemo ne samo kot simbol odgovorne države, temveč kot simbol rojstva v narodovo telo.

Slovencev je v resnici vedno manj in pri tem še najbolj izobraženi odhajajo. S takšno politiko lahko slovenski narod v nekaj desetletjih uničiš. Iz zastave izrezan grb je slovenska abortiranost ali če hočete abortiranost slovenstva. Brez narojenih Slovencev. Semeničeva kaže lasten zgled ali rešitev: novo slovensko rojstvo, pri katerem pa je zastava ob nedvomnem simbolnem pomenu tudi scensko-kostumski element.

Sklicevanje na Hitlerjevo in Goebbelsovo “izrojeno umetnost” (entartete Kunst) iz 20. let prejšnjega stoletja — takrat seveda prepovedano —, ki so jo kot nacistično svarilo postavili na ogled leta 1937 v Münchnu, pa je seveda čista neumnost.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v sredo, 7. februarja 2018, pod naslovom Skozi grb slovenske zastave noseča ženska in hibridna družina. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

Primer napadov na umetnici pred podelitvijo nagrad (Nova24TV).

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE