Razsvetljenje Dušana Mramorja

7.2.2018 / 06:08 2 komentarja
Pridni izvrševalec ukazov kapitalskih centrov, zaslužen za SLO status neoneokolonije, priznava, da smo v EU periferija.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nekaj dni nazaj je imel Dušan Mramor referat na konferenci [z naslovom Alternative dokončanja institucionalne ureditve EMU, 2. februarja; op. Fp]. Kar ni nič nenavadnega. Mramor je navsezadnje univerzitetni profesor. In ti imajo redno takšne in drugačne predstavitve. Na takšnih in drugačnih konferencah. Torej nič novega, bi lahko rekli.

Vendar tokrat ni bilo tako. Kar je Mramor predstavil na konferenci na Brdu pri Kranju, je bilo nekaj zelo novega. Kar se splača slišati. Oziroma s čimer se splača biti seznanjen.

[Konferenco so prireditelji prenašali v živo, posnetek je dostopen na tej povezavi; Mramor govori od 16:30 do 32:35; op. Fp.]

Referat na omenjeni konferenci je eno Mramorjevih bolj odmevnih besedil. In tudi eno najbolj inteligentnih. Kar so zaznali tudi mediji. Ki so Mramorjev nastop označili kot “nekonvencionalen”, “nepričakovan”, “alternativen”. In še bi lahko naštevali.

Kaj je torej povedal Mramor, da si je zaslužil te oznake?

Mramor iz centra na periferijo

Povzeto na kratko: Mramor je tisti slovenski finančni minister, ki se je izkazal kot podaljšek EU, Evropske komisije, Evropske banke in drugih mednarodnih kapitalskih centrov. Človek, ki je zaslužen, da si je Slovenija utrdila status neoneokolonije Zahoda.

Zdaj pa se je na omenjeni konferenci izkazal kot človek, ki je jasno in glasno povedal, da je Slovenija v EU periferna država. Periferija. Kar je isto kot neoneokolonija.

Povedal je tudi, da je ekonomska ureditev Evropske unije v interesu kapitalskih centrov. Nemčije. Da pa ni v interesu perifernih držav. Kamor sodi Slovenija. In da so ukrepi, ki jih center EU v neugodnih razmerah predpisuje perifernim državam, seveda v interesu teh centrov. Ne pa tudi perifernih držav. Da ti ukrepi v resnici še poslabšujejo položaj perifernih držav. Da jim ne koristijo. Celo škodijo. Da skozi te ukrepe kapitalski centri EU silijo periferne države, da sprejemajo politike in ukrepe, ki so zanje slabi. Recimo razprodaja podjetij perifernih držav. In da bi morale periferne države imeti orodja ekonomske in monetarne politike v lastnih rokah. S katerimi bi lahko same sprejemale takšne ukrepe, ki bi jim koristili.

Že iz Zablod postsocializma

Ja, res šok! Kaj takega je zadnje, kar bi človek pričakoval od EU lojalnega finančnega ministra. Ki je v Sloveniji med drugim pomagal sprejemati in uveljavljati s strani EU zahtevane ukrepe. Ki Sloveniji, tako kot vsem perifernim državam, škodijo. In ki Slovenijo, tako kot vse periferne države, silijo razprodajati lastna podjetja Zahodu.

Seveda bi se človek lahko vprašal, kaj se je zgodilo z Mramorjem, da je povedal nekaj takega. Gre za razsvetljenje? Za občutek krivde? Zmanjševanje občutka krivde? Za kaj dejansko gre?

Ne želim razglabljati o vzrokih Mramorjeve prezentacije. Ampak o njenih posledicah. Ki so po mojem prelomne.

Pa ne zato, ker bi Mramor povedal kaj novega. Nekaj, česar še ne vemo. O tem, kar je povedal Mramor, navsezadnje sama pišem že kar nekaj let. Tudi kar podrobno pisala v Zablodah postsocializma. Mramor v resnici ni povedal nič novega. Nič, česar bi že ne vedeli. A je kljub temu to, kar je povedal Mramor, prelomno.

Pridni izvrševalec

Prvič zato, ker je to povedal ekonomist. Večina ekonomistov v tujini in pri nas v Sloveniji ne razmišljajo o socialnih, kulturnih in političnih kontekstih in posledicah ekonomskih procesov in ekonomskih zakonov. Zanje so tako prvi kot drugi nekaj objektivnega. V vseh družbah in državah delujejo enako. V vseh družbah in državah prinašajo iste rezultate. Recimo isti razvoj. Ponovitev zahodnega razvoja.

Kar je povedal Mramor, pa je vsaj za slovenske razmere javni zlom te logike. In to ne s strani neekonomista. Ki ga ekonomisti ne bi jemali resno. Ampak s strani enega od spoštovanih in cenjenih slovenskih ekonomistov. Ki ga kolegi ekonomisti jemljejo resno.

To je torej prvi razlog za prelomnost Mramorjeve prezentacije. Drugi pa je dejstvo, da je bil Mramor v Sloveniji eden od najbolj pridnih izvrševalcev tistih ukrepov in politik EU, za katere zdaj sam ugotavlja, da so za periferne države škodljivi, torej tudi za Slovenijo. In napačni.

Vse prej kot razveseljivo

Vedno je tako, da je človeka, ki je verjel v napačne stvari, bistveno težje prepričati v njihovo napačnost kot nekoga, ki temu že od vsega začetka ne verjame. Ali ki že od vsega začetka vidi, da gre za napačne reči.

Kar pomeni, da so morali biti ekonomski dokazi, ki so prepričali Mramorja v to, da je v preteklosti delal napačne reči ali vsaj sodeloval v napačnih ukrepih in politikah, res hudi. Res prepričljivi.

Sklep je jasen: po Mramorjevi prezentaciji v Sloveniji ni več mogoče dvomiti, kaj smo. Namreč periferija. In kakšne so politike in ukrepi, ki jih EU prakticira do Slovenije. Namreč za Slovenijo škodljivi. In napačni.

In če mi to, da moje v osnovi neekonomske analize potrjuje ekonomist tipa Mramor, lahko godi, me po drugi strani zdaj še bolj skrbi kot prej. Ker če celo Mramor ugotavlja, da je Slovenija periferija, potem to gotovo je.

To pa je vse prej kot razveseljiva novica. Še posebej, če prihaja iz Mramorjevih ust.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE