Fire and Fury: Manifest anti-Trump OF

6.1.2018 / 06:10 1 komentar
Če je bil Breitbart res zaslužen za Trumpovo zmago, bo zanimivo ugibati, ali lahko via Wolff/Bannon pripomore k padcu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Konec leta 2016, ko je bil Donald Trump še President-elect, se večini Slovencev ni niti sanjalo, kaj je Breitbart — kaj šele, kdo je Stephen K. Bannon. Trumpov direktor predvolilnega štaba je bil med najbolj zaslužnimi za outsiderjevo zmago. Zato ni čudno, da si je Trump potem omislil Bannona za glavnega stratega.

Za osvežitev spomina samo tole.

Bannonovi odnosi s Trumpom in njegovo administracijo so bili nekaj časa zelo idilični in na liniji:

“Medijem bi moralo biti nerodno. Zavedajo se naj, da so bili ponižani. Zdaj naj držijo jezik za zobmi in nekaj časa samo poslušajo. Lahko me citirate: mediji so tukaj opozicijska stranka. Ne razumejo te države. In še vedno ne razumejo, zakaj je Donald Trump predsednik Združenih držav.”

Do 18. avgusta 2017 — en teden po izgredih v Charlottesvillu, ko je Trump po zaslugi hudičevega advokata sprva še enakomerno razporejal krivdo —, ko je prvič izgubil svojo službo in pamet naenkrat.

Intelektualni backup

Bannon je bil intelektualni backup — ne ravno profesorski, no — predsednika, ki si poleg šlatanja ženskih mednožij ni pomišljal priznati niti tega, da obožuje neizobražene ljudi.

Dovolj na to temo si lahko preberete v četrtkovi humoreski Andyja Borowitza v New Yorkerju, kako je moral White House staff Trumpu kot “neberočemu predsedniku” odigrati tell-all knjigo Michaela Wolffa Fire and Fury, ki je izšla v sredo (odlomek je objavil New York Magazine). Jareda Kushnerja je igral Jared Kushner, Ivanko Trump Ivanka Trump, Stephena Bannona pa Sarah Huckabee Sanders (Trumpova tiskovna predstavnica).

Hear, hear!

Zdaj je seveda vse drugače. Ko je Bannon zapustil Belo hišo — po svojih izjavah je odstopil sam (z dvotedenskim odpovednim rokom), ker da je že prej nameraval iz politike po približno enem letu —, sta bila s Trumpom domnevno še v stikih. (Trump da ga je klical, kadar ni bilo zraven Kellyanne Conway, ki je zdaj tudi malo na stranskem tiru.)

Wolffova knjiga je očitno koncentrat vsega, kar je na Trumpa doslej letelo. Pa ne samo nanj, ampak tudi na njegovo sorodstveno in politično okolico — zlasti na Ivanko (Bannon: “neumna gos”) in DJT juniorja (Bannon: “Na TV bi se zlomil kot jajčna lupina.”)

Avtorju očitajo — hear, hear — tračarjenje in predvsem zlorabo virov, katerih off the record izjave je šel gladko objavit.

Fire and Fury je vsekakor voda na mlin protitrumpovske osvobodilne fronte medijev ter demokratskih in liberalnih ameriških politikov. Po drugi strani, za predsednikov fan klub, radikalnejše Republikance in alternativne desničarje pa je to seveda kronski dokaz za pokvarjenost in sprevrženost stare medijske in politične mašinerije ter nehvaležnost in pristranskost do človeka z največjim gumbom za aktivacijo atomskega orožja na svetu.

Nova fronta

Če je bil Breitbart res zaslužen za Trumpovo zmago na predlanskih predsedniških volitvah, potem bo zdaj postalo zanimivo spremljati — ali vsaj ugibati —, ali bi morda lahko pripomogel k njegovemu downfallu.

Dejstvo je namreč, da je Wolffova knjiga — vsaj s prvimi promocijskimi odlomki, fokusiranimi na Bannona — odprla fronto tam, kjer je Trump užival vsaj premirje, če že ne zavezniško podporo.

Osebno sicer mislim, da bi Trump zmagal tudi brez Breitbarta. Takšen je pač bil in je še in vedno bolj bo duha časa. Tudi Trump je nehote pomagal Breitbartu. Tako da po mojem ne bo hujšega backlasha. Bo pa za nekaj časa nekaj štofa za premlevati.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE