Sadomazohistični nadjaz bo Trumpu ukazal, naj pritisne na gumb

12.12.2017 / 06:10 1 komentar
Vest mu tega ne bo preprečila, ker je nima. Borderline. Ker se ne ozira na druge, ne premore socialnih veščin, empatije.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko je Trump nastopil mandat, je bilo jasno, da kakšne pretirane profesionalnosti in političnega talenta od njega ne moremo pričakovati. Prav tako ne politične modrosti. Ali modrosti nasploh.

Tisto, kar je v svoji karieri poslovneža dokazal, je to, da obvlada brezobzirno uresničevanje lastnih ciljev. Pri tem pa ga žrtve in cena, ki jo za njegov uspeh plačujejo drugi, ne zanimajo.

Bilo je jasno, da bo prenos te logike v politiko predstavljal problem — in danes lahko rečemo, da je Trump presegel vsa pričakovanja. V negativno smer. Ne samo, da so se bojazni od začetka njegovega mandata uresničile. Trump je postal glavna grožnja mednarodni politiki in miru na svetu. Če danes kdo kot oseba ogroža svetovni mir, potem je to Trump.

Mentalni in človeški doseg

Trump je za vse, ki so v njegovo nevarnost dvomili, proizvedel dokaz, ki bi jih moral prepričati. Ameriško priznanje Jeruzalema za glavno mesto Izraela ni samo osnovnošolska politična napaka. Ampak arogantna politična provokacija. Ki je do danes že resno ogrozila mir na Bližnjem Vzhodu. In stala nekaj človeških življenj. Kar je seveda šele začetek.

Pri tem je najbolj problematično, da je mentalni in človeški doseg Trumpa takšen, da je gotovo prepričan, da je naredil pravilno in moralno dejanje. Tisto, kar bi ZDA morale storiti že zdavnaj. Tisto, kar so ZDA obljubljale, da bodo storile že v preteklosti.

V svojih očeh se prav gotovo vidi kot moralen in načelen človek. Ki ima pogum, da naredi tisto, kar bi morali narediti ameriški predsedniki že pred njim. Pa niso. Ker da niso imeli jajc.

Torej je on ne le bolj pošten od predhodnih ameriških predsednikov. Ampak tudi pogumnejši. Tudi vede se kot odločen, moralen, neomajen politik, ki ga ni strah storiti vsega, kar je treba, da bo Amerika spet great.

In kombinacija njegovih osebnostnih potez ter projekta, narediti Ameriko spet veliko, je tisto, kar predstavlja danes najresnejšo mednarodno politično in vojaško nevarnost.

Grandiozni self

Kar zadeva Trumpove osebnostne poteze, ni dvoma, da ga vodi grandiozni self. Eden od temeljnih problemov grandioznega selfa pa je to, da tak človek ni zmožen sintetizirati pozitivnih in negativnih značilnosti objekta in/ali subjekta. Posameznik z grandioznim selfom vidi drugega samo kot osebo, ki ima bodisi pozitivne ali negativne poteze. Drugi je zanj samo dober. Ali samo slab.

To logiko Trump stalno uporablja. Predvidljivo uporablja. Vsi, ki počnejo to, kar si sam zamisli, so brezpogojno dobri. Vsi, ki počnejo reči, ki niso skladne s tem, kar si je zamislil, so brezpogojno slabi.

In zoper njih divja njegov sadomazohistični nadjaz, ki je instanca, ki pri osebah, za katere je značilen grandiozni self — gre za tako imenovane borderline posameznike —, nadomesti klasično moralno instanco. Torej vest.

Neznosno in socialno nevarno

Kombinacija grandioznega selfa, ki posameznika sili, da bi dobil največ socialnega aplavza — spomnite se, kako se je silil v prvo vrsto —, nezmožnosti realistične ocene drugih in sebe kot dobrih in slabih obenem in sadomazohističnega nadjaza, ki namesto vesti vodi posameznika na način, da ga sadistično ne kaznuje samo, če je socialni zmagovalec — torej kadar dobi največ aplavza, kadar je vse po njegovem itd. —, je grozljiva kombinacija.

Grozljiva za posameznika, ki jo ima in ki se mora stalno boriti za to, da je prvi in najpomembnejši, ker se lahko samo tako izogne notranjemu sadističnemu divjanju svojega nadjaza, in grozljiva za druge. Ki so v očeh take osebe samo sredstvo za doseganje njegovega narcističnega cilja — biti center sveta. V katerem bo vse po moje. Vse tako, kot jaz rečem, kot sem se jaz odločil.   

Takšna oseba je neznosna in socialno nevarna že v običajnem življenju. Kako neznosna in nevarna postane, ko razpolaga z močjo in pooblastili, ki lahko spremenijo življenja drugih, pa je začel v zadnjem času dokazovati Trump.

#MAGA

Kot narcisistično notranjo prisilo je treba brati tudi Trumpovo  geslo “Make America great again!”. V njegovem svetu to pomeni, da mora biti svet samo podaljšek ZDA.

Tako kot se borderlineovci v vsakdanjem življenju ne ozirajo na to, kakšno ceno za uresničevanje njihovih grandioznih idej plačujejo drugi, se tudi Trump ne ozira na to, kolikšno ceno za uresničitev njegovih nesmislov plačujejo drugi. Borderlineovci namreč ne premorejo niti socialnih veščin niti empatije.

Zato je danes jasno, da je Trump nevarnost za ves svet. Če bo za to, da uresniči vizijo o lastni grandioznosti in grandioznosti ZDA, treba pritisniti na gumb za sprožitev jedrskega orožja, bo Trump to storil. Nima vesti, ki bi ga ustavila. Njegov sadomazohistični nadjaz mu takšne zaustavitve ne more ukazati. Nasprotno! Ukazal mu bo, naj pritisne na gumb. Saj bo šele takrat res grandiozen. Šele takrat bo res center sveta.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE