Bitcoin in dinozavri: “Če nekaj zgleda predobro, potem je najbrž res.”

8.12.2017 / 06:08 1 komentar
Sledimo zgodbam o krvavem kriminalu pred našimi vrati. Na računalniškega, ki vdira v naš prostor, pa nismo pripravljeni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Medijsko okolje se spreminja, vendar zagotovo ne tako hitro kot navade občinstva. Generacija pod 21 let deluje zagotovo drugače kot tista nad 21. Vsebine, ki jih tradicionalni mediji ne nehajo in ne nehajo ponujati, imajo v resnici omejen doseg. Tisti pod 21 jih več ne slišijo in vidijo in ne zaznavajo na enak način kot druge generacije.

O tem, kje smo in kam gremo, sem razmišljala v zadnjih dneh, ko spremljamo razprave o magični meji 15.000$, ki da jo bo kmalu prebil Bitcoin. Za popestritev debate pa se je zgodila še tatvina na slovenski kriptoborzi v vrednosti 70 milijonov evrov.

Ideja o bitcoinih in hekerstvu je ideja, ki odslikava sodobni svet tehnologij, ki mu slepo zaupamo — čeprav se zavedamo, da gre za zelo občutljivo področje. Verjamem, da so ustvarjalci in upravljalci kriptoborze vrhunsko opolnomočeni za rudarjenje s kriptovalutami, obenem pa tudi na vse načine zaščiteni z različnimi varnostnimi mehanizmi.

Socialni inženiring

Priznam, da bitconi niso nekaj, kar bi me blazno pritegnilo. Pa tudi marsikdaj me je že izučilo: “If it looks too good to be true, then it probably is.”

A kakorkoli: kot sem zasledila, so hekerji so izvedli vdor “izjemno profesionalno [in] z dodelano metodo socialnega inženiringa”. Ko gremo na področje socialnega inženiringa, vemo, da gre za zlorabo podatkov in informacij.

Še nikoli nismo bili tako ranljivi in dojemljivi za manipulacije kot zdaj v digitalnem svetu. Informacija je blago in mi smo potrošniki, prepoznani kot potencialni uporabniki in kupci. Tako perfidno nas vodi ta svet. Po zaslugi “socialnega inženiringa” postajamo zaupljivi in ranljivi.

In prav tukaj smo generacije različne. Različni smo si v tem, kako lahko ali težko je z nami manipulirati. Lažje je s manipulirati s tistimi, ki obvladajo tehnologijo, čeprav poznajo njene prednosti in pasti, kot pa generacijo, ki je skeptična do teh tehnologij in do kanalov, ki nam ponujajo resnice o našem svetu.

Balonček

Zdi se mi, da smo vendarle bolj pripravljeni na kriminal v živo kot pa na tistega, ki prihaja iz računalnika. Množično sledimo medijskim zgodbam o krvavem kriminalu, ki se dogaja pred našimi vrati. Toda na tistega drugega, ki vdira v naš osebni prostor, pa nismo pripravljeni. Vdori na tekoče račune in manipulacije v digitalnem svetu nam še ne povzročajo pretiranega nelagodja.

To se dogaja zaenkrat in navidez daleč, ker si v svoji skepsi ne pustimo preveč blizu. Toda korak za korakom stopamo v to polje digitalnega, ker ne želimo veljati za dinozavre in se zato tudi sami prepuščamo virtualnemu svetu. Še pred desetletji smo bili zelo pazljivi, da ne bi komu izdali številke svojega tekočega računa, danes pa je že drugače. Nakup po spletu je že najpogostejši način nakupovanja božičnih daril. In čeprav vedno več potrošimo na internetu, postaja logično, da postaja zaslužek v virtualnem okolju za mnoge vedno bolj pomembna aktivnost.

Lahko pa seveda ostanemo previdni in počakamo, da poči tudi ta balonček.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE