Pravljica, lekcija, spodbuda: Evforija, ki se nas mora dotakniti

22.9.2017 / 06:10 Komentiraj
Če bi samo del te vedrine prenesli na mlade, bi se lahko približali pravljičnemu planetu, s katerega so se ti asi vzeli.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slovenske športne pravljice vedno znova navdušijo in dajejo novo upanje, ki vsaj za kratek čas spremenijo način, kako na stvari gleda družba. Uspehi košarkarjev so prišli kot popolnoma nova paradigma, ki je v naši družbi že dolgo pozabljena. Politična brezizhodnost z novimi ali starimi obrazi, ki nas vse bolj puščajo apatične in nezadovoljne, novi in novi načini birokratizacije na vseh ravneh, odhajanje mladih iz države so samo odraz tega, da država nima ne smeri ne moči, ki bi ju potrebovala za razvoj.

Nasmejani in optimistični, čeprav izmučeni košarkarji so prišli z drugega planeta in pokazali vedrost, ki jo potrebujemo. Pokazali so moč, ki je morda v mnogih mladih ljudeh. Pokazali so, da šteje vsak igralec, vsak posameznik. Trenerska modrost se je izkazala s preudarnostjo, mirnostjo in upoštevanjem vseh potencialov.

Dragićeva skromnost, Dončićeva iskrivost, selektorjeva preudarnost in mirnost ter kooperativnost vseh drugih v ekipi nam kažejo popolnoma drug svet.

Drugačno razumevanje sveta

Vsi se strinjamo, da je ta zlata medalja več kot samo športni rezultat. Je odraz drugačnega razumevanja sveta, kakršnega v Sloveniji redko dojemamo. Morda šele dandanes ne spreminjamo več mehkega Ć v priimkih v trdega. Športni uspeh je tudi prepoznavanje prednosti vključevanja “drugih” v našo družbo.

Prav na prvenstvu se je namreč pokazalo, da je ekipa močna, če so močni vsi njeni členi — treba jih je samo pravilno razporediti in povezati. Izkazalo se je, da je uspeh zagotovljen, ko slišimo in vidimo vsakega, ki nekaj prispeva.

Tako so se nas dotaknile besede Luke Dončića, ki je na Kongresnem trgu opozoril, da za prvo vrsto stoji še druga in za to tretja in da so vsi zaslužni za uspeh. Dotaknila se nas je Dragićeva gesta, ki je potegnil k sebi brata in ves čas izkazoval popolno predanost ekipi in s tem človeško veličino.

Dotaknilo se nas je zaupanje Kokoškova, ko je tik pred koncem tekme v negotovi situaciji na tak način sestavil peterko na igrišču. In dotaknilo se nas ravnanje ekipe, ki se nikoli ni predala in ves čas verjela v skupni projekt in za nameček ob tem še neizmerno uživala.

Športni rezultati so merljivi

Morda je to samo pravljica, morda pa je tudi lekcija.

Vsekakor pa upam, da bo tudi spodbuda mladim, ki ves čas poslušajo o dobrih, starih časih, ko smo se še med seboj razumeli in verjeli v osamosvojitev in prihodnost te dežele. Košarkarji so današnji mladini pokazali, da upanje in moč in volja obstajajo in da je trdo delo lahko tudi poplačano. In še, da lahko uživaš tudi, če garaš.

Nisem ravno zagrizena športnica, toda po nedavni športni poškodbi tudi bolje razumem športnike. Občudujem vsakega, ki je v potu svojega obraza premagal samega sebe, da je dosegel enako ali še boljšo kondicijo kot prej.

Športni rezultati so merljivi. Za razliko od kulturnih dosežkov lahko športne uspehe ocenimo zelo tehnicistično. Športni rezultati, ki smo jim priča v zadnje čase, so odraz trdnosti, garanja in modrosti posameznikov, vendar imajo veliko širši učinek. In to ne samo ekonomskega, merljivega. Gre tudi za kombinacijo učinkov, ko se uspešnost posameznikov in ekip preslika na raven širše družbe in ravnanja.

Dragićeve, Dončićeve, Kokoškovove, Murićeve, Vidmarjeve vrednote so tudi vrednote naše skupnosti. Če bomo samo delček njihove vedrosti prenesli na mlade, bomo lahko družbo premaknili bližje temu pravljičnemu planetu, s katerega so se ti asi vzeli.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE