Kje je Amerika? Pri nas doma.

8.9.2017 / 06:10 Komentiraj
Na poti po ZDA začutiš stanje duha današnjega časa. Materializem je glavno izhodišče. Kar se ne izplača, ne bo narejeno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Med včerajšnjo vožnjo v službo sem poslušala radijski pogovor na Valu 202. Načeloma nisem zvesta poslušalka samo ene radijske postaje, saj že zaradi profesionalne deformacije preklapljam med postajami in primerjam, kaj ponuajo.

Tokratni pogovor pa mi je uspelo poslušati do konca. Morda tudi zato, ker bi se lahko strinjala z gostjo — Slovenko, ki že 25 let živi v ZDA in spoznava prednosti in slabosti enega in drugega sistema —, ki je govorila o življenju v tujini. Oddaja pa me je pritegnila tudi zato, ker smo se z družino pred kratkim vrnili s potepa po ZDA.

Nekje sem zasledila podatek, da kar 85% Američanov sploh nima potnega lista. Zveni neverjetno, vendar verjamem, da drži, da tri četrtine Američanov še ni potovala izven ZDA.

Po nekaj letih bivanja v tujini — sicer v evropskih državah —, mi je jasno, da ima Evropa mnoge prednosti. In prav to je sogovornica na radiu razlagala.

“Cilj je pot”

Povedala je, da je šele po desetih letih bivanja v ZDA ugotovila, da gre za okolje, ki je v marsičem težavnejše od našega. Navsezadnje se je že nekaj dni po porodu vrnila v službo. Zadnji dvotedenski dopust je imela pred petnajstimi leti. Negotovost zaradi morebitne izgube službe je stalno prisotna. Ameriška hrana pa za razliko od naše nima okusa.

Kljub tej realnosti Slovenci in drugi Evropejci radi izkoristimo počitnice za potovanje v tuje krajev, destinacij — pa čeprav je v tem nekaj samodestruktivnega, da se pri 50°C odpraviš v puščavo in z avtom prevoziš na tisoče kilometrov.

Lepota, blišč in kič Los Angelesa ali Las Vegasa dajo turistu popolnoma filmsko sliko Amerike. Prav tako izjemna je narava v naravnih parkih, ki pa so praviloma preveč obljudeni za mediativno izkušnjo. Yosemite, Grand Canyon, Sequoia National Park so čudovitve znamenitosti, ki pa jih na omejenih razglednih točkah zelo poenostavljeno razkazujejo turistom. Vsekakor izjemen pogled in razgled za lepe fotografije — kar je cilj večine turistov —, manjka pa lepa in težavna pot do tja.

Slovenci znamo ceniti vrednost hoje navkreber, ki te nagradi z razgledom. Pot v potnih sragah mi je draga — čeprav žal redka —, saj mi omogoča, da razstavim in sestavim misli in sama s seboj marsikaj razčistim.

Zaznati pa je tudi nelagodje, povezano z vodenjem države. Ljudje se izogibajo razpravam o predsedniku. (Da si iz države, odkoder je prva dama, jih pušča ravnodušne. Morda zato, ker jih večina ne ve, kam točno bi našo državo umestili). Čutiti pa je negotovost.

“Ljubezen vse premaga”

Na naši ameriški poti je bilo čutiti tudi stanje duha današnjega časa. Materializem in podjetništvo sta na vsakem koraku glavni izhodišči. Kar se ne izplača, ne bo narejeno. Tudi študij in izobrazba, ki ju v Sloveniji še dojemamo kot javno dobrino, sta omogočena redkim, ki so sposobni odplačevati dolgoletne kredite za visoke šolnine.

Tudi poveličevanje mladih vojakov — ko jim recimo publika na baseball ali soccer tekmi zaploska v znak hvaležnosti, da služijo življenje domovini — je nekaj, česar v našem okolju ne izražamo.

Zaznati pa je tudi nelagodje, povezano z vodenjem države. Ljudje se izogibajo razpravam o predsedniku. (Da si iz države, odkoder je prva dama, jih pušča ravnodušne. Morda zato, ker jih večina ne ve, kam točno bi našo državo umestili).

Čutiti pa je negotovost. Pred rock koncertom v čikaškem Millenium Parku pevka vendarle načne temo o predsedniku: “Morda je naš predsednik bolnik. Morda ni dobil dovolj ljubezni. Toda imejmo se radi. Ljubezen vse premaga.”

Amerika je v Sloveniji

Tako kot pri mnogih stvareh v tem delu sveta je tudi v političnih razpravah veliko površinskosti in težnje k nekonfliktnosti. Spremljanje ameriških medijev sicer pokaže raznovrstnost in diapazon različnih tem, vendar je razumljivo, da večinsko občinstvo ne čuti potrebe, da bi se globlje informirali.

Ohranjanje in kazanje nasmeha, prijaznost, nenehno površinsko pozdravljanje jim verjetno olajšuje bivanje v današnjem času. Sicer pa Amerika ni prostor, kamor bi se odpravili iskat bistvo in globlji smisel življenja.

Ne smem pa narediti krivice akademskim razpravam in konferenčnim okoljem. Razprave in spoznanja o novostih v medijski industriji in pri raziskovalnem delu so pogosto presegla moja pričakovanja. Iskanje in upoštevanje potrošnika je pomemben del njihovega družbenega tkiva, zato so Američani na tem področju tudi nepremagljivi.

Ameriški svet nas skratka očara, nam pokaže blišč in preudarnost na mnogih področjih — bi pa vendarle pritrdila radijski gostji, ki je rekla: “Amerika je v Sloveniji, kjer je življenje bolj sproščeno in ga ljudje bolj uživajo.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE