Oprezovalci in oprezovani: Jankovićeva farmacevtka in farmacevtkin Janković

13.8.2017 / 06:10 9 komentarjev
Zakaj je bilo treba vedeti, kdo je ona? Zaradi demokratične pravice vedeti? Da bolj sočustvujemo? Ali da bolje pljuvamo?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Jankovićevi farmacevtki se opravičujem, da jo imenujem Jankovićeva farmacevtka. Tako kot vsi, ki jih zanima njena zgodba, tudi sam nehote poznam njeno polno ime in priimek. Njena identiteta mi niti z obrazom sicer nič ne predstavlja, vendar je ne bi rad po nepotrebnem izpostavljal in spravljal v še večjo zadrego, kot se je spravila že sama.

Ker domnevam, da ji je zaradi tega že tako ali tako hudo, se ne čutim poklicanega, da bi z moraliziranjem še sam prispeval k njeni intimni, toda podružbljeni nesreči.

Predvsem pa mislim, da nikomur prav nič ne koristi, da vemo, kdo v resnici ona je. Ni bistveno, kdo je. S stališča družbe je ona nobody. Tako in zato se je Jankoviću tudi približala — in če ne bi bila nobody, si je on niti ne bi privoščil.

Zanjo bi bilo skratka bolje in lažje, če bi tudi po svojem grehu — če za trenutek odmislimo županovega — ostala N. N. s črnim trakom čez oči. Mi mrhovinarski odjemalci človekovih usod pa tudi ne bi bili za nič prikrajšani.

“Tista ženska”

Za Jankovićevo farmacevtko pa seveda tudi shorthand Jankovićeva farmacevtka ne more biti laskav, ker že na slovničnem nivoju implicira redukcijo njene identitete na pripadnost, če že ne na lastnino.

Toda za to se ji ne bom več opravičeval. Svojilni pridevnik je tu kot nalašč. Brez tega ne gre. Naj bo to njena pokora. Tako pač je. To si je zakuhala. Janković si jo je z njenim privoljenjem podredil in jo osvojil. Zapletla se je v navidez pravično in racionalno, brezčutno, pošteno dogovorjeno in izpolnjeno, toda kruto in nevarno win-win pogodbo in igro materialnega in fizičnega polaščanja in posesivnosti ter duhovne in simbolične, politične in psihološke oblasti in obvladovanja.

Bolje zanjo, če bi si jo zapomnili kot efemerno županovo lastnino za priložnostni seks in uslužnostno službo, kot pa da sama for the rest of her life ugiba, ali se je ljudje — ko jo vidijo ali ko se jim predstavi — spominjajo kot “tiste ženske”.

Za lovsko-nabiralske distributerje informacij sta na nivoju zasebnosti oba enakopravna, čeprav sta na nivoju odgovornosti grešila diametralno različno. Janković, nabildan in nagačen z javnim interesom, je na poziciji moči opustil odgovornost do zakonov in javnosti, medtem ko je bila farmacevtka, ki z javnim interesom nima nobene zveze, bila neodgovorna samo do sebe.

Witness Security Program

V Sloveniji bi morali po ameriškem vzoru uvesti nekakšen Witness Security Program (WITSEC). Ljudem, ki s svojim pričanjem na sodišču pomagajo tožilcem pri obsodbi obtožencev za terorizem, prekupčevanje z drogo, organizirani kriminal in druga težka kazniva dejanja, US Marshals Service — recimo temu (pravo)sodna policija — omogoči uradno zamenjavo identitete, jih preseli (z družinskimi člani vred) v nov kraj bivanja, jim na državne stroške preskrbi bivališče in jih po potrebi tudi fizično varuje, če obstaja verjetnost, da jim bo kdo kot obremenilni priči stregel po življenju.

No, prav, saj vem. V Sloveniji bi to bilo utopično že iz čisto socialno-praktičnih razlogov. Tudi če bi se v Sloveniji zavedali, da pravica pač stane, in tudi če bi si jo lahko privoščili.

Slovenija ni Amerika. Slovenija je Blatni dol in Dolina Šentflorjanska. Slovenija je mesto Goga, kjer ljudje izza zaves oprezajo za sosedi. Medijsko razkritje vsakega posameznika — karkoli že je zagrešil, ne nujno kaj groznega — je za špegajoče tem bolj šokantno, za špegane pa tem bolj boleče. Objavljati identitete udeležencev dogodkov in odmevov, ki se nam kao zdijo zanimivi, je zato v Sloveniji totalno abnormalno.

Padre padrone in enakopravnost

Zakaj so nekateri mediji razkrili identiteto nesrečne ženske in matere, ki ni videla drugega izhoda iz stiske, kot da se dá dol z županom mesta, ki je kot pravi padre padrone — in ne da bi ga to kaj stalo — pomagal urediti njen problem?

Radovednost je v človekovi naravi, toda s tem pojasnimo samo pol problema. Druga polovica razlage pa je to ekstremno stališče, da tako imenovana pravica vedeti daje medijem kot watchdogom licenco, da obelodanijo karkoli, kar se jim v danem trenutku in situaciji pač zdi pomembno in kurantno.

To potem v praksi pomeni, da ne delaš razlik med enim farmacevtkinim Jankovićem in eno Jankovićevo farmacevtko. Za lovsko-nabiralske distributerje informacij sta na nivoju zasebnosti oba enakopravna individuuma, čeprav sta na nivoju odgovornosti grešila diametralno različno.

Janković, nabildan in nagačen z javnim interesom, je na poziciji moči opustil odgovornost do zakonov in javnosti, medtem ko je bila farmacevtka, ki z javnim interesom nima prav nobene zveze, bila neodgovorna samo do sebe.

In nenazadnje, župan bo tudi morebitne posledice svojega ravnanja veliko lažje preživel, pa če ga ne vem kako kaznujejo, medtem ko bo osebno razkrinkana farmacevtka morala živeti s svojo sramoto do konca življenja.

Ni vam je treba razumeti

Zakaj je bilo treba skratka vedeti, kdo je ona? Zaradi naše demokratične pravice vedeti? Zato, da lahko s človekom bolj empatično sočustvujemo — ali po njem bolj argumentirano pljuvamo —, če ga v narekovajih poznamo po imenu in priimku in vemo, kako zgleda? Ali zato, da bi bila še bolj učinkovito kaznovana? Da si bo bolj zapomnila?

To mi je še večja uganka kot to, kako si lahko zdaj pol Slovenije jemlje moralno pravico, da se nad njo zgraža — no, četrt nad tem, češ, kako je sploh imela ksiht, da se je šla skurbat, četrt pa nad tem, da se je pustila višji sili instrumentalizirati za politično kastracijo Zorana Jankovića.

Če Jankovićeva farmacevtka ni vaša mati ali hčerka ali sestra ali (bivša) žena ali punca ali mati vaših otrok ali prijateljica, potem je nimate pravice obsojati. Niti vam je ni treba razumeti. Jo bodo že razumeli tisti, ki jim vse to je.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE