Zlata lisica mora ostati v Mariboru

24.6.2017 / 06:10 Komentiraj
Nove generacije vedo, da stvari niso od včeraj. Ne projekti ne prireditve, kaj šele mesto in država. Rušenje ne deluje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Kot strela je odjeknila informacija, da po letu 2020 Maribor mogoče ne bo več organizator Zlate lisice. Novica ni prišla s strani lokalnih oblasti, niti SZS, temveč iz mednarodne zveze FIS.

Verjamem, da je tokrat mnoge pošteno zaskrbelo!

Vsakoletno tarnanje v zvezi s pripravami na Lisico, predvsem zaradi pomanjkanja snega, je že nekaj običajnega. Nihče pa še ni pomislil na odpoved. Da tega več kot polstoletnega projekta pač ne bi bilo več!

Podobno je z nekaterimi drugimi športnimi in kulturnimi dogodki, ki so v mestu in državi stalnica. Preden se zgodijo — in čeprav praviloma se —, pa imamo dramatične razprave, ali so sploh smiselni.

Nekako smo se navadili, da dogodki so. Navadili pa smo se tudi, da organizatorji tarnajo in s tem povečujejo težo in pomen dogodka. S tem nič ni narobe. Realnost Slovenije v evropskem prostoru — pa tudi realnost globalnega dogajanja nasploh — nam hitro pokaže, da nekaterih stvari ne jemljemo zares.

Preveč nezrelo za samostojno državo!

Osebno menim, da Zlata lisica mora ostati v Mariboru. Pa tudi Borštnikovo srečanje in Festival Lent. Na nacionalni ravni tudi Festival Ljubljana, svetovno prvenstvo v poletih v Planici, pa Slovenski knjižni sejem — in še mnoge druge prireditve.

Težava s temi dogodki — zlasti s tistimi, ki niso odvisni samo od Slovenije in od lokalnih skupnosti — pa je v tem, da je za takšne projekte veliko interesentov.

Mnogi zavidajo našim prireditvam mednarodnega pomena. Da se nam je “posrečilo”, da jih imamo in da so naši.

Tipična zgodba je bila Evropska prestolnica kulture 2012. To ni bil samo mestni in niti ne samo državni projekt. EPK je bila evropski projekt. Toda ko je bila Slovenija izbrana, da jo organizira Maribor, skupaj s še petimi mesti, smo se je začeli otepati. Zakaj ravno mi? Kako naj to naredimo? Zakaj sploh to potrebujemo?

Preveč nezrelo za samostojno državo!

Čeprav so se nekateri dogodki in projekti v preteklosti dogajali stihijsko, pa ni nujno, da bi tako moralo biti tudi v prihodnosti! To tarnanje je bilo značilno za nek drug sistem, v katerem so na koncu vedno rekli: “Bomo že nekako. Ker moramo.”

Kulturni in športni projekti mednarodnega značaja mestu in državi prinašajo koristi in prednosti. In če se za takšne projekte potegujemo, potem bi bilo logično, da to delamo z zavedanjem, da to res zmoremo in si želimo.

Konec šolskega leta je kot nalašč za zavedanje, da prihajajo generacije, ki se morajo tega zavedati, odgovorna politika pa mora za njih poskrbeti. Še posebej zato, ker pozna podatke o množičnem izseljevanju uspešnih in ambicioznih mladih ljudi, katerih znanj in sposobnosti domovina sama ne zna izkoristiti. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Mladi niso samoumevna danost

V tem mestu in državi nam je doslej šlo marsikaj gladko. Nekako smo se le zmenili! Toda zdaj so prišli časi, ko je treba marsikatero doslej samoumevno prepričanje ponovno pretehtati in sprejeti v širšem in dolgoročnejšem kontekstu.

Tudi ne sme biti pomembno, ali gre za projekt, ki smo se ga lotili v času tega in ne onega župana, tega in ne onega predsednika države. Projekti in dogodki v javnem interesu niso igračka politike. Politiki so dolžni ravnati odgovorno z vsem, tudi če se je začelo pred njihovim mandatom. Samo tako bodo lahko vzpostavili zavest o mestu in državi kot lokalni in nacionalni skupnosti.

Nove generacije prihajajo z zavedanjem, da stvari niso od včeraj — pa naj gre za projekte ali prireditve, za mesto ali državo. Rušenje se ne obnese. Tudi zato je pomembno vzpostaviti pozitiven odnos do tistega, kar imamo, kar smo pridobili in želimo imeti!

Konec šolskega leta je kot nalašč za zavedanje, da prihajajo generacije, ki se morajo tega zavedati, odgovorna politika pa mora za njih poskrbeti. Še posebej zato, ker pozna podatke o množičnem izseljevanju uspešnih in ambicioznih mladih ljudi, katerih znanj in sposobnosti domovina sama ne zna izkoristiti.

Če izgubljamo cele generacije mladih, izgubljamo tudi zanos, ambicije in upanje! Mladi niso samoumevna danost, temveč dragocenost, ki jo moramo negovati in vanjo vlagati!

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE