Maturitetna psihoza in človekova prihodnost: Ni dovolj biti odličnjak

26.5.2017 / 06:10 1 komentar
Odličnjak ima dobre rezultate, toda če želi delati drugje kot na fakulteti, bo rabil še dolgo, da spozna realnost trga.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Letošnje maturitetno obdobje je že s prvim izpitom — esejem — dvignilo precej prahu. Verjetno upravičeno, saj so nekatere razprave na to temo pokazale, da dejansko ne gre za odprt pogovor z dijaki, ki naj dobijo odziv na problematizirano temo.

To je seveda težava eseja, ki poskuša reševati nekaj drugega, ne pa toliko omogočati jasno razumevanje predpisane literature. Ker na koncu bodo maturantje pač dobili pike po presoji komisije.

Matura, polna stresa tako za maturante kot za šole, je v bistvu podobna psihozi. Kako je lahko dijak neobremenjen pred maturo, ko pa gre vendarle za rezultat, ki mu bo omogočil ali onemogočil vpisati študij, ki si ga želi? Nervoza, ki jo zaznavajo dijaki in njihovi učitelji — in šole, ki so rangirane po maturitetnih rezultatih —, je seveda razumljiva.

Ni dovolj biti odličnjak

Na celo vrsto študijskih programov se lahko enakovredno vpišejo dijaki, ki so opravili bodisi poklicno ali splošno maturo. Na naš študijski program [Medijske komunikacije na FERI, op. Fp] se vsako leto vpiše veliko študentov z opravljeno poklicno maturo, na kateri lažje dosežejo boljši rezultat kot na splošni maturi. Za vpis na določene študijske programe namreč obstajajo omejitve, ki jih pogojujemo z rezultati uspeha na maturi. In zelo pragmatični ljudje bodo izbrali tisto pot, kjer je mogoče z manj truda doseči boljši rezultat.

Tako smo spet pri številkah, ki bi morale zadoščati, da se na fakultetah odločamo za kakovosten vpis. Seveda je to nemogoče. So pa sprejemni izpiti na fakultetah že pred leti dali vedeti, kakšna stopnja kakovosti je za določeno vrsto študija smotrna.

Ne trdim, da so sprejemni izpit povsod smiselni. Toda smiselni so zagotovo na veliko več študijskih programih kot pa danes. Spominjam se, da je sprejemni izpit na novinarstvu v 80. letih pokazal, da ni dovolj, če si bil odličnjak v srednji šoli. Tudi danes ne mislim, da tak izpit nujno olajša delo bodočim študentom. Morda jih samo bolje pripravi na to, da začnejo razmišljati, kaj je najbolj relevantno v stroki, v katero si želijo.

V gimnazijskih programih ni prostora za spoznavanje strok in poklicev. Zato je običajno, da splošni in zaposljivi študijski programi vlečejo. A to je daleč od tistega, kar jim lahko pozneje prinese zadovoljstvo pri delu, ki ga sploh še ne poznajo.

Prva gimnazija Maribor: Ni dovolj biti odličnjak.

Na lovu za pikami

Vsako leto dobimo rezultate o številu zlatih maturantov, ki kažejo tudi na discipliniranost in marljivost dijakov. To je za njihovo prihodnost zagotovo pomembno. Vendar se kruta realnost pokaže takrat, ko z izvrstnimi maturitetnimi in siceršnjimi spričevali pridejo na fakultete, diplomirajo, magistrirajo, doktorirajo in začnejo iskati delo. Šele takrat začnejo spoznavati stroko.

Kdo — razen fakultete — bo dejansko zaposlil manj kot 29-letnega doktorja znanosti? Bil je ves čas marljiv učenec, dijak, študent, kar je zagotovo hvalevredno, toda podjetja mu zato ne bodo odprla vrat in jih vključila v svoj učni proces.

Tak človek ima za seboj izvrstne rezultate. Toda če želi delati drugje kot na fakulteti, bo potreboval še veliko učnih let, da spozna realnost trga.

Kakorkoli, dijaki bodo maturo kot zrelostni izpit že nekako preživeli. Potrudili se bodo in si v zadnjih nočeh nabrali moč za doseganje pik, ki jih potrebujejo. Izpitna snov bo že ob koncu poletja izpuhtela. Takrat bodo začeli razmišljati, kakšen poklic v življenju si sploh želijo. Morda bodo želeli nekaj popolnoma drugega, kot so se upali njihovi najbližji.

Toda v resnici bodo tudi tam veljale pike. Mladi vedo, da si pač morajo pustiti odprta mnoga vrata. Glede prihodnosti je jasno samo to, da je nejasna.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE