“Was it a car or a cat I saw?” Whatever…

7.11.2015 / 06:06 Komentiraj
Ne vemo, ali je videla avto ali mačko, ampak obiskovalec razstave si ne dela takih problemov kot kurator in umetnica.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nika Špan: Was it a car or a cat I saw je naslov najnovejše razstave v ljubljanski galeriji ŠKUC, ki jo je pripravil kustos Vladimir Vidmar v sodelovanju z znano slovensko slikarko.

Španova je povabila več umetnic in umetnikov k skupnemu razstavnemu projektu. Skupaj tako razstavljajo Jasmina CibicElena DamianiVlatka HorvatNikita KadanTanja LažetićDavid MaljkovićAlenka PirmanReinigungsgesellschaftKelly SchachtschultzschultzNika Špan in Adam Vačkář.

Sistem s pravili

Kot pravi kustos razstave Vladimir Vidmar, stopamo v razstavne prostore sodobne umetnosti kot v sistem z zelo jasnimi pravili. Razstava Was it car or a cat I saw pa ubira nasprotno pot.

Razstavljena dela različnih avtorjev niso del kuriranega premisleka o temi ali problemu, temveč so bila izbrana v parih ali trojicah, pri čemer je bilo ključno merilo njihova formalna bližina ali fizična podobnost. Niki Špan, avtorici projekta, pa se zastavlja vprašanje, kako se materialna dela sodelujočih umetnikov umeščajo v nematerialno delo same avtorice. Vidmar se ob tem sprašuje, ali je kombinatoriko različnih nivojev avtorstva smiselno percipirati skozi prizmo ready-madea.

Mladi ukrajinski umetnik/aktivist Nikita Kadan predstavlja serijo risb na porcelanastih krožnikih z naslovom Soba za zaslišanje. — [Fotografija: Marijan Zlobec.]

Obiskovalec nima hudih problemov

Kuratorjevi in avtoričini problemi so hujši, kot si jih dela med ogledom obiskovalec sam. Ta zna namreč presoditi, kateri avtor ponuja kaj osebno zanimivega, izvirnega, izzivalnega, kvalitetnega, kdo je v kontekstu svojega opusa predstavljen ustrezno ali podcenjujoče — kot na primer nerazpoznavna Jasmina Cibic. Celo Nika Špan sama je pokazala le nekaj svojih manjših del, ki ne dosegajo njenega siceršnjega nivoja.

Najboljša sta Nikita Kadan s svojo Sobo za zaslišanje (2009/10) s krožniki z natisnjeno risbo premera 26 cm in Tanja Lažetić s Spomenikom neznanim junakom (2012), desetimi krožniki z natisi v premeru 20 cm. Tu je avtorstvo najbolj razvidno, kritično, ilustrativno, dizajnirano v unikatni verziji v bistvu pripovedno grotesknega in satiričnega tipa.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v petek, 6. novembra, pod naslovom Nika Špan s svojim avtom in mačko. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE