Kolumne

Krokodilji nauki iz vojne v Bosni za ukrajinsko uporabo

22.6.2022 / 06:05 Komentiraj
Churchill: Appeasement je to, da hraniš krokodila zato, da bi te požrl zadnjega. To si naj zapomnijo iskalci miru v Ukrajini.

"Med aprilom 1992 in oktobrom 1995 je bila uničena evropska država. Na desetine tisočev njenih prebivalcev je bilo umorjenih. Več kot milijon je bilo izgnanih, deportiranih ali v strahu za svoja življenja prisiljenih v beg."

Tako se glasi uvodni stavek leta 2001 izdane knjige Najneslavnejši čas (Unfinest Hour: ​Britain and the Destruction of Bosnia, Penguin Books)v Dublinu rojenega profesorja zgodovine mednarodnih odnosov na univerzi v Cambridgeu Brendana Simmsa. Če avtor ne bi postavil časovnega okvira, bi ob zgornjih besedah mnogi verjetno pomislili na Ukrajino. Z razlogom.

Zgodovinske paralele so vedno tvegana zadeva. Nikoli popolne, pogosto zgrešene, neredko zlorabljene. A to ne pomeni, da jih lahko ignoriramo. V trenutku, ko sedanjost nehamo kritično primerjati s preteklostjo, se nehamo učiti iz zgodovine in se izpostavimo tveganju, da bomo ponavljali napake iz preteklosti. Tudi tiste najbolj nevarne in krvave.

Rusija ni Srbija

Rusija seveda ni Srbija ali Srbska...

Brendan Simms: Najneslavnejša ura.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE