Rubrike

Ana Schnabl: Mojstrovina. Urednica in avtor med razkrojem YU [odlomek]

19.4.2020 / 06:05 Komentiraj
»Tako malo potrebujemo, da pokažemo svojo ranljivost. Nekoliko premočen dež, postano hrano, premalo pozornosti. Smešno.«

Po kritiško dobro sprejeti in nagrajeni zbirki kratkih zgodb Razvezani Ane Schnabl je pred nami njen romaneskni prvenec Mojstrovina. Gre za psihološki roman, ki se odvija v času razkroja Jugoslavije v letih 1985/1986, v ospredju pa je ljubezenski odnos med urednico Ano in pisateljem Adamom. Ana je položaj mlade urednice dobila v zameno za sodelovanje z oblastmi in bi med drugim morala poročati tudi o profesorju književnosti in novorevijašu Adamu — vendar se med urejanjem njegove knjige Mojstrovina zapleteta v afero.

Toda središče pisateljičinega zanimanja ni ljubezenska zgodba. Bolj jo je pritegnilo to, pojasnjuje, »na kakšen način se ljudje srečujemo s seboj in s svojo usodo, pa tudi to, kako ta srečevanja prenašamo — če jih seveda sploh znamo prenesti«. Roman, ki je izšel pri Beletrini, raziskuje proces osvobajanja od moralnih norm in na zadnjih straneh prinaša nepričakovan preobrat.

Ana Schnabl:

Ana Schnabl (1985) je v letu 2016 postala doktorska študentka filozofije. Piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE