Kolumne

Amazon.pragozd.com: Na svojem dvorišču vsak dela, kar hoče.

24.8.2019 / 06:05 Komentiraj
Trump, Putin, Johnson, Macron, Bolsonaro že lahko vodijo največje države sveta — ne morejo pa biti svetovni voditelji.

Po tednih, celo mesecih požarov je problem amazonskega pragozda postal medijska zgodba, pravzaprav top tema političnih voditeljev povsod po svetu, tudi v največjih državah. Še več! Postal je razlog za mednarodno politično krizo.

Po razlagah okoljevarstvenikov gre na zaskrbljujoč trend, ki ogroža človeštvo in za katerega sta kriva brazilska sečnja in krčenje amazonskega pragozda zaradi gospodarskih interesov. Na drugem bregu pa brazilski predsednik Bolsonaro za požare obtožuje okoljske nevladne organizacije (in domorodce same), drugim državnikom pa očita oportunizem in vmešavanje v brazilske notranje zadeve.

Imamo torej diametralno nasprotni stališči: na eni strani suverenost države in njeno pravico, da na svojem ozemlju počne, kar hoče — na drugi strani pa razmišljanje, da na planetu sobivamo in da zato vsi živimo v soodvisnosti. Zato ni čudno, da takšna stališča — ena in druga — zahajajo v skrajnosti, ki pa so vedno

“Kdaj je tema lokalna, nacionalna, samo “naša”, in kdaj poseže v širši prostor? V današnji globalizirani in digitalizirani družbi lahko domači problemi kaj hitro postanejo globalni. In kdo potem o tem odloča?”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE