Kulumne
#brexit #politična korektnost #mediji
Ali se res ne spodobi več govoriti o belcih?
Logo 07.05.2019 / 10.13

Britanski OFCOM preverja, ali je novinarjeva izjava, da še ni videl »toliko belcev« kot na antibrexit protestih, sporna.

Ilustracija iz poljudno-, danes bi rekli psevdoznanstvene knjige Človeške rase iz leta 1911.

Brexit dobiva širše razsežnosti na vseh ravneh. Ne samo v tem smislu, kaj se bo zgodilo oz. kaj bi se lahko zgodilo, če bi se zgodilo to ali če se ne bi zgodilo ono, temveč tudi na nivoju razprav o načinu poročanja oz. izražanja.
Pred časom je britanski OFCOM (Urad za komuniciranje), najvišje regulatorno telo za medije, objavilo opozorilo televizijski hiši Channel 4. OFCOM preverja, ali je njihov reporter 29. marca — ko bi Velika Britanija morala po prvotnem scenariju izstopiti iz EU —, razžalil gledalce med poročanjem o protestu pred Westminstrom.
Rekel je namreč: »Danes je res poseben dan. Povsod množice ljudi. Še nikoli nisem videl toliko belcev na enem mestu.«
Izjava je bila očitno problematična. Pa je res?
Če poskusim razmišljati v angleščini — »white people« —, si ne predstavljam, kako bi se novinar moral izraziti. Očitno je, da je to rekel na način, ki ne bi smel zveneti problematično, kaj šele kot sovražni govor.

Brexit razdvaja

Tudi ne razumem, ali je problem v tem, da so belci večina oz. nemanjšina. Je problem v tem, da ne razpravljamo o barvi kože? Je problem, ker je novinar opozoril, da so pro-brexitovci (»leavers«) nemanjšine?  Je problematično, ker je pokazal, da zadevo zagovarjajo belci?
Kako bi zvenelo, če bi protestirale same ženske? Bi bilo problematično, če bi reporter rekel, da je na protestu veliko ljudi in da še ni videl toliko žensk na enem mestu? Dvomim, da bi se pojavile tako glasne pripombe. Gre vendar za konstatacijo.
Navsezadnje, pri analiziranju zagovornikov in nasprotnikov brexita spoznavamo tudi z mnoge raziskave, ki kažejo demografsko strukturo enih in drugih. S tem očitno ni nič narobe.
Protestirati pomeni izpostavljati se, kar mnogi tudi naredijo. Še posebej v zvezi z brexitom, ki razdvaja družine in sosede.

59% belcev

Zaenkrat se je televizija opravičila. Zapisali so, da je šlo za spontatne besede reporterja, ki je pokrival že mnoge dogodke in povedal to, kar je videl — da etničnih manjšin (v sicer multikulturnem Londonu) na demonstracijah ni opazil.
Zagotovo gre za zanimivo dejstvo. London velja za enega od etnično najbolj raznolikih mest. Znotraj celotne populacije je (po podatkih iz leta 2011) samo 59% belcev. Pomenljiv podatek, če ga povežete z izjavo novinarja, ki mu je padlo v oči, da so bili na protestih nadpovprečno zastopani belci.
Spominjam se, kako mi je prijateljica iz Londona — sicer Slovenka — razlagala, ko je njen sin v 80. letih hodil v javno šolo v severozahodnem Londonu, da so ga sošolci klicali »beli«. Bil je edini belec v razredu.
Seveda bo preteklo še kar nekaj časa, preden bo OFCOM presodil, ali je bila novinarjeva izjava res problematična. Če bo odgovor pritrdilen, bo morda sledila kazen novinarju in televiziji. Do takrat pa tudi ne bomo vedeli, ali je govorjenje o belcih žalitev za pripadnike drugih ras.

Ilustracija iz poljudno-, danes bi rekli psevdoznanstvene knjige Človeške rase iz leta 1911.
NAROČI SE
#brexit #politična korektnost #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke