Kulumne
#sds #vojska
ALI-ALI (1.): Če hočete vojsko, podprite predlog SDS. Če je nočete, pa ne.
Logo 21.01.2020 / 17.45

Brez uvedbe vojaške obveznosti bo Slovenska vojska životarila še naprej. Vedno bolj životarila. Razlogi so naslednji:

»Vojaški poklic bo ostal deficitaren, ker je socialno neprivlačen.«

Janša, Mahnič, Hojs imajo prav: Slovenska vojska ni sposobna zadovoljivo opravljati svojih nalog. V miru še nekako, ne pa v primeru oboroženega spopada doma ali v tujini. SV ima premalo sredstev za oborožitev in opremo ter infrastrukturo, predvsem pa premalo kadrov.
To ni nič novega. Predsednik Pahor in vrhovni poveljnik je pripravljenost SV že lani — in to ne prvič — ocenil kot nezadostno.
No, SDS predlaga ponovno uvedbo naborniškega sistema oz. obvezno šestmesečno služenje vojaškega roka.
Moja izhodiščna teza je naslednja:
Če ste za to, da Slovenija ima svoje oborožene sile, svojo vojsko, potem boste predlog SDS podprli. Ker ne samo da ni neumen, ampak je ravno nasprotno edini pametni daleč naokoli in verjetno najboljša rešitev.
Kaj pa, če niste za vojsko?

Kaj pravi SDS

Namenoma hočem odvrniti pozornost od družbenih, socialnih, psiholoških, identitarnih, lifestyle argumentov, s katerimi del javnosti zdaj nasprotuje predlogu SDS in s katerimi — resnici na ljubo — tudi predlagateljica sama pridno maha kontra:
Na spletni strani SDS skratka berem Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vojaški obveznosti:

»Predsednik odbora za obrambo Hojs je spomnil na leto 2012, ko je vlada Janeza Janša sprejela doktrino vojaške strateške rezerve v Republiki Sloveniji, ki je bila sprejeta na osnovi dolgoročnega programa razvoja in usposabljanja Slovenske vojske, ki velja do leta 2025. V doktrini se je ugotavljalo, da se ob nenehnem rezanju sredstev za Slovensko vojsko in upadanju kadrov, ter brez zagotovila, da se bo kaj spremenilo, trend nenehnega upadanja števila pripadnikov Slovenske vojske ne bo zaustavil. ›Posledično se je pojavila potreba po sprejetju sistema, ki bi v relativno kratkem času lahko zagotovil zadostno število usposobljenih ljudi, ki bi v primeru spremenjenih varnostnih sprememb bili sposobni varovati domovino. Ta doktrina je predvidevala okoli 25.000 dodatnih pripadnikov, ki bi jih bilo treba zagotoviti v roku enega leta,‹ je povedal Hojs.«
»Sposobnost države za učinkovito oblikovanje oz. učinkovito odzivanje na vojaške grožnje bo odvisna predvsem od zagotovitve pogojev za pravočasno preoblikovanje Slovenske vojske z vidika njene popolnjenosti, opremljenosti, organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenost. Pri tem je Aleš Hojs […] ugotovil, da se od sprejetja omenjene doktrine ni zgodilo nič, ne na področju strokovnosti, usposobljenosti, kadrovske podhranjenosti, finančnih sredstev.«
»›Danes smo sposobni sprejeti 600 dodatnih nabornikov, morda v najboljšem primeru 900-1000. A smo daleč od tega, da bi bili v enem letu sposobni zagotoviti 25.000 dodatnih pripadnikov, zato moramo na tem področju nekaj storiti,‹ je prepričan Hojs.«

Vsega seveda ne bom citiral. Toda predlog je po mojem dober, pameten in izvedljiv. Če bi se zavzemal za SV in za povečanje učinkovitosti SV, bi ga podprl.

Razlogi so naslednji:

Brez tega ali takšnega predloga bo Slovenska vojska životarila še naprej. Vedno bolj životarila. Razlogi so naslednji:

  • Vojaški poklic bo ostal deficitaren, ker je socialno neprivlačen, zato ne moremo pričakovati, da se bo zanj odločalo vedno več ljudi. Kaj šele toliko, kot bi jih Slovenska vojska rabila.
  • Nobena vlada ne bo mogla narediti vojaškega poklica bolj privlačnega z višjimi plačami. V tem primeru bi se podrl plačni sistem v javnem sektorju, da ne omenjam socialnega nezadovoljstva.
  • Slovenija je demografsko premajhna, da bi se pri sestavi oboroženih sil lahko zanašala samo na tiste, ki ta poklic želijo opravljati kot redno službo. Teh bo brez posebnih stimulusov vedno manj.
  • Statistično gledano je potencialnih rekrutov okrog 10.000 na leto. Tako bi se z leti nabralo dovolj usposobljenih, da bi v nujnih primerih vojaških spopadov sestavili spodobno vojsko.
  • Z rekruti so sicer stroški, so pa vsaj zastonj delovna sila. Naborniški sistem je optimalna doktrina glede na razmerje med vložkom, številom vojakov in njihovo stopnjo usposobljenosti.

Popolnoma brez veze

Če skratka mislite, da Slovenija rabi vojsko — ali konkretneje: da rabi učinkovito, torej tudi dovolj številčno vojsko, potem kar podprite predlog SDS. Ker to je to. Boljšega predloga itak ni. Se vam zamisli vrhovnega poveljnika ali (bivšega) obrambnega ministra, ki fantazirata o »belih knjigah« in »obrambnem tolarju«, zdijo realne? Meni ne.
No, jaz sem proti vojski in bi jo ukinil že danes, zato ne bi imel nič proti statusu quo. Gledati nazadovanje, da ne rečem propadanje Slovenske vojske bi bilo seveda mučno (in drago kljub šparanju) — pa tudi nobene garancije nimamo, da bi jo na koncu res ugasnili. 
Toliko za danes. V prihodnjih dneh pa še nekaj o tem, zakaj se mi vojaška obveznost oz. rekrutiranje — za vse drugo, razen za vojsko sámo — zdita popolnoma brez veze. 

NAROČI SE
#sds #vojska
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke