Rubrike

Aleš Šteger: Kratka proza o mitih — ali pravzaprav narobe-mitih [odlomek]

19.6.2022 / 06:05 Komentiraj
»Njen klic v hotel v Stockholmu. Barish je zvenela apokaliptično, a tako je zvenela zmeraj. Če lahko takoj pridem v Vaxholms.«

Bogovi se nam smejijo, zbirka kratke proze Aleša Štegra, je knjiga o mitih. Pravzaprav o narobe-mitih. Miti o Evropi, Meduzi, Orfeju, Prometeju, Ikarju in Narcisu so postavljeni v povsem konkretno in aktualno sodobnost. V zgodbah, ki med seboj subtilno odmevajo, srečamo moškega, ki se nekega dne odloči radikalno izstopiti iz spon civilizacije. Spoznavamo prave in krvave pomene trka kultur na primeru samomorilskih ljubimcev iz Heidelberga in Istanbula. Nazadnje pa pridemo do prometejskih vprašanj, ki se zastavljajo rudarju ob nenadejani nalogi odkopavanja zasutih množičnih grobišč, in do razmisleka, česa je zmožna ljubezen varnostnika v arheološkem muzeju, ki zaradi volje, močnejše od čustev, pokonča svojo Evridiko.

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik na Beletrini, kjer je tudi izšla ta knjiga. Z več kot šestdeset prevedenimi deli v več kot dvajset jezikov je eden od mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev.

Aleš Šteger: Bogovi se nam...

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik na Beletrini. Z več kot šestdeset prevedenimi deli v več kot dvajset jezikov je eden od mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE