Kulumne
#desus #vlada #pivec
Aleksandra Pivec dela sramoto političnemu patriarhatu. Zato mora oditi.
Logo 11.08.2020 / 06.10

Mati vlade, konkubina vlade dela vse, kar je po kriterijih tradicionalne vzgoje za otroke, narod, domovino, domačijo treba.

»Kaj se bo zgodilo konec avgusta? Ji bo svet stranke izrekel nezaupnico? Zelo verjetno. Bo odstopila z mesta predsednice? Malo verjetno.«

Še pred dnevi je Ptujčanka razlagala — »kategorično« —, da ne bo prestopila v SDS.
Morda pa si bo zdaj le premislila, ko je njeni ne marajo več. Tako je včeraj rekel vodja poslanske skupine:

»Stranka [DeSUS] je pod njenim vodstvom postala stranka afer. Tega poslanci enostavno ne moremo sprejeti. […] Na podlagi navedenega ji predlagamo, [naj] nemudoma [in] nepreklicno odstopi.«

Stranka afer? Ah, no. Še pomnite, tovariši, kolikokrat je sam Erjavec kaj zakuhal? In ali bi kdo pri zdravi pameti zanikal, da je bil DeSUS vedno, prevedno najšibkejši člen vseh koalicij?
In če ste slučajno pozabili: DeSUS je bila v šestih vladah. V pol ducata vladah. Tudi v dveh Janševih. Zdaj je že v sedmi. Tretjič v Janševi. In če kdo, Erjavec je bil vedno kolovodja disidentov, ki se je cmeril, da tako ne bo več šlo naprej, in grozil z izstopom iz koalicije.
Njegova naslednica je prva, ki tega ne počne. Le zakaj?
Poletno kratkočasje z Aleksandro Pivec je limonada — a niti malo osvežilna.

Manjšinska vlada

Do konca avgusta, ko bo zasedal svet stranke DeSUS, bo ta limonada še tem bolj mlačna. 
Kaj se bo zgodilo? Ji bo svet izrekel nezaupnico? Zelo verjetno. Bo odstopila z mesta predsednice? Malo verjetno.
Če se bo to dvoje zgodilo — torej nezaupnica stranke in predsedničin neodstop —, vlada ne bo več mogla računati na (polno) podporo poslancev DeSUS. Teoretično to pomeni, da bi vlada izgubila sedanjo matematično večino 46 poslancev v Državnem zboru (SDS 26, SMC 8, NSi 7, DeSUS 5) in padla na 41.
Ironično, kajneda? Janševa vlada manjšinska!
Seveda pa se bo Janša lahko še naprej zanašal na podporo treh poslancev SNS in obeh delegatov narodnosti. Skratka, vlada bo malo manj trdna, sicer pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Koalicija bo imela tudi brez poslancev DeSUS še vedno 46 glasov.
Če bo DeSUS odžagala Aleksandro Pivec, jim seveda ne bo moglo nič preprečiti, da izstopijo iz koalicije. Janša bo to vzel na znanje in gnal svojo naprej.
V slovenski politiki smo videli že marsikaj, vendar bi to bilo res nekaj novega: da bi bila vladna ministrica defenstrirana predsednica stranke v opoziciji.
Pa saj ni problem. Bo pa prestopila v SDS.

Soliti pameti pa ne

Pomembna razlika med Aleksandro Pivec in Karlom Erjavcem je v tem, da je bila DeSUS njega dni v vladah, ki ljudem — z mediji na čelu — niso šle tako zelo na živce kot ta dandanašnja.
Razen tega je Erjavec veljal za internega dvornega norčka, ki je s svojo ponarejeno in prefrigano prostodušnostjo in pod krinko večnega godrnjanja skrbel za red in mir — ali vsaj za premirje — tako v stranki kot navzven. Aleksandra Pivec pa si po svoji strani ne pusti soliti pameti.

»V slovenski politiki še nobene stranke na dolgi rok ni uspelo voditi ženski. Uspelo ni niti Kresalovi niti Novakovi. Ki imata ali sta imeli bistveno večji politični potencial od Pivčeve. […] Razlog je socialen in kulturen. [Slovenci so] siti oblasti žensk. Že od dóma. Ker so siti oblasti mater. […] V politiki iščejo velikega očeta. Tisto figuro, ki jim je doma manjkala. Prej ali slej jo bodo začeli iskati tudi volilci stranke DeSUS. Čeprav verjetno prepozno.«

Kot doma na domačiji

To se zdaj dogaja. Aleksandra Pivec deluje kot nekakšna mati vlade, ki je pripravljena narediti vse, kar je po kriterijih tradicionalne, konservativne vzgoje treba narediti za otroke, narod, domovino, domačijo — četudi to ni najbolj po pravilih s politično korektnostjo obsedene države oz. tako imenovane civilne družbe, z. t. k. opozicija in mediji.
Zato se kolikor-toliko moderni del naroda hoče znebiti te predane, a nadležne mlade matere, ki se ne meni za updatana pravila moralistično birokratskega centra za socialno delo. DeSUS je ne mara več, ker jih je kao izdala. Prevarala. Šla v posteljo z drugim predsednikom vlade in se spreobrnila v najzvestejšo konkubino — zraven pa celo proti vsem pričakovanjem nesebično skrbi za primožene otroke. Ker se počuti kot doma v tej drugi domačiji.
Res ne vem, zakaj je Pivčeva tako osovražena. Ali se folku res ne zdi zamalo, da se iz kljubovanja Janši mora strinjati s tradicionalistično argumentacijo nekega Jurše? Ki v bistvu trdi, da Aleksandra Pivec dela sramoto stranki, torej idilični politični družini, patriarhatu pod preslišano moralno komandanturo nesojenega Erjavčevega naslednika.
Res je, kot je napisala VVG. DeSUS bo pod Aleksandro Pivec vzel hudič. Tako kot bo hudič vzel tudi SMC pod Počivalškom. Na ti dve stranki hvala bogu nima smisla več računati.

NAROČI SE
#desus #vlada #pivec
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke