Kolumne

Agonija Adrie je teroristični napad na SLO, za katerega pa smo si sami krivi.

22.9.2019 / 06:10 Komentiraj
Si predstavljate, da bi Adrio prodali Srbom, Turkom? Koliko bi bilo pljuvanja! Ker smo jo Nemcem, pa je bilo vse super.

Zgodba z Adrio je zrcalo slovenskega političnega razkroja. Leta 2016 je država našega letalskega prevoznika prodala nekemu no-name nemškemu skladu 4K. Večina nas je bilo prepričanih, da je v nemških rokah naša Adria varna. Da je država novega kupca dodobra preverila in razmislila o njegovih dolgoročnih razvojnih namerah. Pred prodajo je država Adrio dokapitalizirala še s 3,1 milijona evrov, da bi podjetje okrepljeno in zdravo prešlo v nove roke.

Dokapitaliziral jo je baje tudi novi kupec za približno milijon. Sama dokapitalizacija je potekala čez podjetje 4K KNDNS — mimogrede: le kdo, ki si želi uveljaviti blagovno znamko, si lahko izmisli takšno ime?! —, ki je imelo samo 25.000€ ustanovnega kapitala. 

Nikomur od politikov ni zazvonilo, da tu nekaj ni v redu. Četudi so ekonomisti že takrat opozarjali, da so tudi ti novi lastniki za Adrio samo za začasna rešitev.

Bulšit!

Takrat smo lahko brali takšne in podobne izjave

»Vzvodov, da bi v reševanje te zadrege ponovno posegla država, skorajda ni. Dokapitalizacija ne pride v poštev. Na to, da bi država Adrio odkupila nazaj, (še) ne moremo računati. Bo ustanovila novo Adrio?« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE