Kulumne
#FDV #wc #feminizem
Afera sekret: Pred uporabo veceja se posvetujte s čistilko ali feministko!
Logo 11.06.2019 / 11.10

Uniseks WC? So what? Les femmes savantes so tako smešne, da so postale ena od premium tarč medijskega senzacionalizma.

Ko so radikalne feministke — velja za oba spola, pardon: za vse spole — sprejele sklep o triletnem kolobarjenju pri uporabi slovničnega spola v internih dokumentih Filozofske fakultete, ste samo odmahnili z roko, češ, to ni moj problem.
Ko so radikalne feministke pred tremi leti na festivalu Rdeče zore v znak protesta proti patriarhalni družbi sredi Ljubljane razobesile krvave vložke na doprsne kipe zaslužnih mož, ste samo naveličano zavijali z očmi.
Ko so radikalne feministke pred leti dosegle, da je Cankarjev dom tik pred zdajci odpovedal po njihovem seksistično stereotipen festival Femme Feminité, ste si mislili, ah, saj se ga itak nismo mislili udeležiti.
Ko so radikalne feministke dosegle, da je revija Ona umaknila domnevno antifeministični tekst Vesne V. Godina o odnosih med spoloma nekoč in danes, ste si rekli, oh, no, mogoče je Godina imela prav, ampak saj ponavadi res samo naklada.
Zdaj pa so radikalne feministke prišle po vas — in to direktno na vece.

Vodoinštalacije

Poglejte si skratka prispevek v ponedeljkovem Tedniku:
»Študenti in študentke podiplomskega študija sociologije pod mentorstvom profesorice [dr.] Tanje Rener so konec aprila vodstvu [FDV] predlagali, da se spolno zaznamovane oznake vecejev nadomestijo z inkluzivnim napisom ›WC za osebe vseh spolov‹.« 
Ironija usode je hotela, da so na FDV prav tiste dni, ko je to prišlo na dan, na enem od moških stranišč (en dan) opravljali inštalaterska popravila. Ko je big shit news skozi bežigrajsko trač kanalizacijo zaokrožil do Nove24TV.si, so tam takoj objavili šokantno novico, da so na »izrojeni« fakulteti »včeraj […] že zaprli moški WC«!
Afero sekret je definitivno treba vzeti z več humorja.
V zvezi z uniseksistično slovnično afero na Filofaksu je tamkajšnji redni profesor na Oddelku za klasično filologijo dr. Marko Marinčič takrat na Fokuspokusu napisal, da bi problem vključenosti obeh bioloških in vseh socialnih spolov lahko elegantneje rešili z naslednjo formulacijo: »Uporaba slovničnih spolov ne zadeva posameznikove spolne opredelitve.«
Glede na to, da beseda »posameznik« referira na individuum moškega spola — in po jezikovni teoriji, ki je feministke ne priznavajo, ženskega samo vključuje —, s tem morda vseeno ne bi nič rešili.
Ampak recimo: po analogiji s tem predlogom bi o pobudi za uvedbo uniseks stranišč na FDV sam rekel samo to, da bi bilo tudi to namišljeno dilemo mogoče elegantno rešiti s formulacijo: »Binarna spolna oznaka tega stranišča ne želi polemizirati z vašo spolno opredelitvijo.«
Sicer dvomim, da bi bili »vsi_e« »zadovoljni_e« — ker nikoli niso —, ampak to bi bilo vsaj duhovito.

Kratek test: Kako se obnašate na stranišču?

Sicer mislim, da ne bo nobena tragedija, če/ko bomo nekega dne moški in ženske hodili na ena in ista, skupna, tako imenovana spolno nevtralna stranišča. Odnos do opravljanja skupnih, toda spolno specifičnih navad pri izločanju definitivno gre v smer, da se razlike oz. ta ločenost brišejo.
Skupni veceji ne predpostavljajo ukinitve zasebnosti oz. zakritosti. Če nam radikalne feministke ne bodo ravno ukinile pisoarjev — kar je vendarle malo verjetno —, bomo moški tako kot doslej urinirali eden zraven drugega. Kabine pa sploh niso problem. Koga briga, navsezadnje, kdo je v sosednji kabini, če ga tako ali tako ne vidite?
Glede tega naredite eksperiment z naslednjimi preprostimi, življenjskimi vprašanji:
• Če bi recimo na stranišču prdnili in potem pri umivalniku srečali človeka iz sosednje kabine, ki je to slišal in/ali zavohal, bi vam bilo bolj nerodno:
A: če bi bil istega spola?
B: če bi bil nasprotnega spola?
C: če bi bil (khm) kateregakoli spola?
• Vam je nerodno, ko vaše fekalije čofotnejo v školjko, če veste, da je nekdo v sosednji kabini?
• Si tega človeka ne želite srečati pri umivalniku?
• In če ga/jo, ali se izogibate očesnemu kontaktu?
Če bi na zgornja retorična vprašanja odgovorili pritrdilno, je popolnoma vseeno, ali hodite na moški ali na ženski ali na spolno nevtralni vece.
Se opravičujem, moral sem biti malo drastičen. Hočem samo povedati, da iz mušjega kakca ni treba delati slonjega dreka.

Ta njihova gravitas!

Da je zaradi tega nastal tak halo, ni posledica rušenja obstoječih razmerij med spoloma in od teh razmerij odvisnih navad.
Ne gre za to — kot trobijo homofobi in nasprotniki teorije spola kot poljubnega, neobveznega, izmenljivega, socialnega, kulturnega konstrukta, ki nima veze z naravnim spolom —, da hočejo feministke zabiti še zadnji žebelj v krsto neenakosti spolov, do konca eliminirati biološko in zgodovinsko uveljavljeno ali vsaj prevladujočo binarnost, spotoma zradirati domnevno preživele modele heteroseksualne družine in nazadnje še lifestyle vzorce opravljanja fizioloških potreb, kakršni sta uriniranje in defekacija.
Problem je nastal samo zato, ker grejo feministke vsem na živce. Ker so tako glasne in radikalne. Ker nimajo nobenega posluha za PR. Ker so kot femmes savantes v intelektualnem smislu tako smešne, da so ena najbolj premijskih tarč medijskega senzacionalizma. Ker je diskrepanca med namišljeno pomembnostjo sprememb, za katere se zavzemajo, in resnobnostjo retorike, s katero razglašajo njihovo nujnost, in dejanskim stanjem ali vsaj odzivom nagovorjene javnosti tako neznansko velika.
Ta njihova gravitas! Radikalne feministke delajo več škode kot koristi. Pa ne samo ženskam.
Ideja o spolno nevtralnih straniščih je tipičen primer. Ideja sama sploh ni tako nora, kot na prvi pogled izgleda. Noro je samo to, da jo radikalne feministke poskušajo demonstrativno uveljaviti kot enega od svojih pokroviteljskih poslanstev, ki so v resnici samo njihova metoda njihove domnevne alternativnosti in odraz popolnega pomanjkanja empatije. Kogar radikalne feministke ne razumejo, jih imajo za pomilovanja vredne, a nekoristne idiote.
Zato niti ni čudno, da vlečejo nase največ besa in posmeha ravno s strani tistih istih, samo z diametralno nasprotne strani spolne, politične, intelektualne in kulturne ločnice. Pri tem pa nas normalne silijo v neprijetno situacijo, da tem drugim pri vsem njihovem primitivizmu dajemo včasih celo prav.

NAROČI SE
#FDV #wc #feminizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke