Revija

Afera Mohrenkopf: Zamorčki naj ostanejo zamorčki

24.6.2020 / 06:05 Komentiraj
Belopolt policist ubije črnca. Povsod histerija. Kaj pa lahko sami naredimo proti rasizmu, ne da bi se odpovedali zamorčkom?

Ko sem bil otrok, sem v slaščičarni rad naročil kakšnega zamorčka. Nekoliko starejši se še spominjate s čokolado oblite rahle bele sladke pene na podlagi iz vaflja. Zamorčkov — ali indijančkov, kot smo jih tudi imenovali — v slovenskih slaščičarnah že dolgo nisem opazil.

V Švici pa so podobne sladkarije še vedno popularne in jih prodajajo v supermarketih. Rečejo jim Mohrenkopf (»zamorčkova/Mavrova glava«).

Te dni se je o tej slaščici razvnela burna razprava. Največji švicarski prehrambeni trgovec Migros je napovedal umik zamorčkov iz prodaje. In to z argumentom, da je poimenovanje rasistično. Če proizvajalec ne bo zamenjal imena svojega izdelka — tako Migros —, ga pri njih ne bo več mogoče kupiti.

Lastnik podjetja Dubler Mohrenkopf ​Robert Dubler — ki je že druga generacija družine, ki proizvaja in prodaja slovite zamorčke več kot sedemdeset let —, se je ob tem samo nasmehnil. Ko se je Migros odločil umakniti zamočke iz prodaje, je v...

»Do kod sme seči debata o rasizmu? Kaj je v resnici rasizem? Kje se začne in kje se konča?«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE