Revija

Ad Hitlerum v Mali Drami: Über-Adam in Eva kot odgovor na izrojeno umetnost

25.9.2020 / 06:10 Komentiraj
Nocoj premiera novitete Nova rasa, črne satirične drame, horor komedije Matjaža Zupančiča. Na prosceniju zapora in norišnice.

Nocojšnja in jutrišnja premiera dramske novitete Nova rasa gledališkega režiserja, dramatika, pisatelja Matjaža Zupančiča v Mali Drami (SNG Drama Ljubljana) ima moto. Lahko bi bil tudi Leitmotiv. Čeprav — in prav zato —, ker je izjava Hitlerjeva. O njem namreč tečeta beseda in dejanje.

Führer je baje nekoč in nekje rekel: »Če umetniki slikajo to, kar ne obstaja, sodijo v zapor. Če slikajo to, kar vidijo, pa sodijo v norišnico.«

Odkod je ta citat, ne vem. Tudi Zupančič sam, ki ga je na srédini predpremierni tiskovni konferenci prodal kot Hitlerjevega, ne ve. A četudi je izjava samo apokrifna in ne dobesedna ali celo sploh ni Hitlerjeva, zveni dobro. Ali vsaj smešno in srhljivo. V bistvu paše ali bi pasala k takemu norcu in zločincu — in nerealiziranemu malarskemu diletantu —, kakršen je Hitler bil.

Adam in Eva oz. Hajdi in Markus

Nova rasa je črna — ali z ozirom na potoke krvi, ki v njej tečejo, črno-rdeča — satirična drama o nacizmu. Komedija....

Bojan Emeršič v vlogi norega znanstvenika in »umetnika« Viktorja Karlsteina (in noge Barbare Cerar v vlogi Karoline) v dramski noviteti Matjaža Zupančiča Nova rasa na odru Male Drame. — [Fotografija: Peter Uhan/Drama SNG Ljubljana]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE