Rubrike

»A si ti tisti Bellegueule? A si ti peder?« [odlomek iz romana]

15.3.2020 / 06:05 Komentiraj
“Opraviti z Eddyjem” Édouarda Louisa (1992) je roman o odraščanju v majhnem industrijskem mestu. Odraščanju brez milosti.

Opraviti z Eddyjem je roman o odraščanju v majhnem industrijskem kraju na severu Francije — v kraju brez milosti, kjer okolica potolče vse, kar je drugačno. Eddy, ki bo pozneje postal Édouard, se poskuša prebiti skozi nasilje vrstnikov in družine, pa tudi skozi strukturno nasilje, revščino, ki radikalno zaznamuje njegov obstoj.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za avtobiografski roman, je podton vseskozi političen. Pripoveduje o tem, kaj pomeni biti deprivilegiran: v socialnem, kulturnem, spolnem ali ekonomskem smislu.

Édouard Louis (1992) je verjetno najslavnejši pisatelj generacije, rojene v 90. letih, francoski čudežni deček, čigar literarni prvenec Opraviti z Eddyjem je preveden že v več kot trideset jezikov. Eddyju sta sledila še dva romana, ki sta bila mednarodno prav tako zelo uspešna. Zgodovina nasilja je zaživela tudi kot odrska priredba, uprizarjana po vsem svetu, tudi v Sloveniji (v režiji Ivice Buljana, Mini Teater, 2018). Kar je

“Iz otroštva se ne spominjam ničesar srečnega. Pa nočem reči, da v tistih letih nikoli nisem občutil sreče ali veselja. Samo to, da je trpljenje totalitarno: izbriše vse, kar se ne sklada z njegovo ureditvijo.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE