Revija

750 milijard evrov ECB za izhod iz korona krize

22.3.2020 / 06:10 Komentiraj
Prelepo, da bi bilo res? Ne. Pandemija je pošteno prestrašila voditelje EU. Padli so zadnji tabuji pred helikopterskim denarjem.

Ameriška vlada je najavila, da preučuje možnost, da bi kot protiukrep za padec povpraševanja vsakemu državljanu nakazala po tisoč dolarjev mesečno. To bi bil klasični helikopterski denar.

V ZDA je tak ukrep zaradi drugačne delovne zakonodaje morda smiseln, saj zaposleni nimajo pravice niti do nadomestila za bolniško odsotnost. V Evropi, kjer so meje zaprte, gospodarstva omrtvičeno, ljudje pa v karanteni, je to manj primerno (razen za samozaposlene in prekarno zaposlene). Delovna zakonodaja namreč omogoča plačo za čas čakanja na delo, obenem pa ljudje zaradi karanten in zaprtih trgovin tudi fizično ne morejo trošiti. Ti transferji bi se prelevili v varčevanje, torej ne bi opravili svoje naloge.

Helikopterski denar je v tem trenutku smiseln za podjetja. Ključni cilj vlad je, da se ob začasnem padcu gospodarske aktivnosti ohranijo delovna mesta. Zato so vse vlade sprejele podobne ukrepe, s katerimi neposredno ali posredno — s pokrivanjem dela plač

“V ZDA je tak ukrep zaradi drugačne delovne zakonodaje morda smiseln, saj zaposleni nimajo pravice niti do nadomestila za bolniško odsotnost. V Evropi pa je to manj primerno.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE