Revija

60. Jazz Festival: Bolj star, bolj nor

25.6.2019 / 06:10 Komentiraj
To je zelo ohrabrujoče. Veselim se svojih naslednjih štirideset let na Jazz festivalu. Skupaj z novimi generacijami.

Bolj star, bolj nor? Absolutno. Ampak kdo ali kaj? Jaz ali jazz? Malo tudi jaz, predvsem pa jazz.

Celih 40 let po mojem prvem (19.) Jazz festivalu — in po nekaj letih lastne skepse ter organizatorjevega programskega iskanja identitete prireditve — sem dočakal takega (60.), ki me ne v celoti ne posamično ni mogel pustiti nenavdušenega.

Ali pa sem se morda samo pustil senzibilizirati za to, kar je organizator vedno hotel?

No, največji glasbeni dogodki letošnjega Jazz festivala so bili trije. Na nek način enakovredno veliki, čeprav po povsem različnih kriterijih:

1. Po trajanju koncerta, po številu nastopajočih in po kulturni relevantnosti je bil največji dogodek The Bagatelles Marathon Johna Zorna.

2. Po obiskanosti, po navdušenju publike in po priljubljenosti nastopajočih je bil največji dogodek koncert skupine Snarky Puppy.

3. Po glasbeni fascinantnosti in obenem po prezrtosti pa je bil največji dogodek solistični klavirski koncert La Bête humaine Draga...

Odlični so bili tudi Eclipse v soboto zvečer v Križankah (Jani Moder, kitara; Igor Matković, trobenta, elektronika; Jani Hace, bas in efekti; Žiga Kožar, bobni; Murat, beatbox, efekti; plus Kristijan Kranjčan, čelo). — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE