Kulumne
#Kitajska #ZDA #5G
5G hudič Pompeo: Kitajčki iz Foxconna ne bodo več pretipkavali mojih mesidžev
Logo 17.08.2020 / 06.10

Super, da je konec hladne vojne. Vsaj tiste klasične z jedrskim orožjem. Hladna vojna je zdaj digitalna, virtualna vojna.

»Izbiram lahko med dvema možnostma: da bo moje podatke zbirala in uporabljala (če ji bo kaj pomagalo) Kitajska komunistična partija ali pa recimo kapitalistični Facebook, ki jih bo nekomu prodajal?«

Mislim, da je prav, da je Slovenija glede 5G tehnologije potegnila z ZDA in ne s Kitajsko. Na (to) tehnologijo se seveda ne spoznam, zato dopuščam možnost, da je Kitajska bolj obvlada 5G kot ZDA. Toda kot laičnemu, četudi verziranemu, vsakodnevnemu uporabniku pametnega telefona mi je jasno, da so v mojem iPhonu v vsakem primeru skriti majhni Kitajčki iz tovarne Foxconn v Šenženu, ki na moj ukaz odpirajo spletne strani, brskajo po imeniku, pretipkavajo moje maile in mesidže, fotografirajo, šaltajo iz ene aplikacije v drugo in brez vprašanj naredijo vsako drugo neumnost, ki mi pride na misel.
Res pa je, da so Kitajci samo operativci. Sam telefon pa so si izmislili oni drugi iz Cupertina v Kaliforniji. Američani.

Kitajska partija ali Facebook

Nekateri argumenti proti podpisu »izjave o varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije«, ki sem se jih zadnje čase naposlušal, po mojem niso zelo racionalni. Naj jih nekaj naštejem.

Od 3GS do 12

Čeprav uporabljam Applove računalnike že več kot petindvajset let — z nekaj PC/Windows epizodami —, sem se dolgo, predolgo upiral ideji, da bi uporabljal tudi iPhone. Kot dolgoleten in zaprisežen fan in uporabnik Nokij sem imel kolikor-toliko racionalno teorijo, da je Mac sicer super in da ga ne zamenjam za nič na svetu, ampak telefonirati pa me Američani že ne bodo učili. Ker da to znajo Finci bolje.

Žičke v maskah

5G je sicer fenomen, ki kaže, kam je svet prišel. Nekoč je bil problem jedrsko oboroževanje. Bile so vojne in permanentne grožnje z oboroženo silo za uveljavljanje političnega, ideološkega, ekonomskega vpliva in drugih, oprijemljivih, milo rečeno življenjsko pomembnih vrednot. Bile so agresorske vojne in osvobodilne vojne. Šlo je za fizično spreminjanje sveta in meja.
Danes pa se svet ukvarja s tem, katera tehnološka, ekonomska velesila bo operacionalizirala mobilno omrežje, ki bo ljudem omogočilo čim učinkoviteje in čim bolj prijetno uporabljati tisti vsega zmožni švicarski — pardon: ameriško-kitajski — nož, ki ga imamo vedno pri sebi.
Tisti najbolj radikalni, ki establišmentu nasprotujejo, pa se ne mečejo več pred tanke, temveč postavljajo teorije, da so žičke v zaščitnih maskah v resnici antene za 5G.

NAROČI SE
#Kitajska #ZDA #5G
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke