Revija

5G: Fiasko na Ministrstvu za javno upravo

31.1.2020 / 06:10 Komentiraj
Ker ni kritične stroke, so prostor zasedle civilne pobude. Tudi take, ki se napajajo s teorijami zarote, lažnimi novicami.

Ministrstvo za javno upravo je dan pred globalnim protestom proti uvajanju mobilne tehnologije 5G pripravilo javni posvet o zdravstvenih vidikih 5G. Na posvet so poleg strokovnjakov povabili tudi tiste, ki so javno izrazili skrb zaradi morebitnih negativnih učinkov uvajanja nove tehnologije.

Odločitev za javni posvet je bila pravilna, a veliko prepozna. Ustrezno voden večdeležniški dialog ima pomembno vlogo pri oblikovanju kakovostnih javnih politik. Prisluhniti je treba vsem relevantnim deležnikom, ne samo znanstvenikom, raziskovalcem in strokovnjakom.

Na javnem posvetu pa se je zgodilo najslabše. Namesto kulturnega dialoga se je vse skupaj sprevrglo v medsebojno obtoževanje med zagovorniki in nasprotniki tehnologije 5G. Obe strani sta si očitali nestrokovnost in zavajanje.

Zalomilo se je že na začetku. Minister bi v uvodu moral podati izhodišča za razpravo, izpostaviti dileme in izzive, s katerimi se sooča Ministrstvo pri snovanju politike 5G, in njihov pogled nanje....

»Če na javni posvet pogledamo z vidika morebitnih zakulisnih igric, vidimo, da se ponavljajo stari vzorci.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE