Kulumne
#lifestyle
4°C: Pravljica o škratu Bistrcu
Logo 18.06.2019 / 13.17

Vsega sem imela dovolj. Šla sem si na živce, okolje me je nerviralo. Pa sem se naenkrat spomnila na Kamniško Bistrico.

Začelo se je toplo obdobje leta. Precej prekmalu, če mene vprašate. Vročino občutim kot nasilje nad telesom. Večinoma me deprimira, mi upočasni misli, ne pusti mi delati.
To je zdaj trajalo že dva tedna. Vsega sem imela dovolj. Sama sebi sem šla na živce, tudi okolje me je nerviralo. Pa sem se naenkrat spomnila na Kamniško Bistrico. 
Z asistentko sva se odpeljali na izvir. Že vožnja do tja me je zelo mučila. Vid se mi je slabšal, živčnost je naraščala. Naposled sva vendarle prispeli.
Takoj, ko sem stopila iz avta se mi je vid zbistril. Zrak je bil vlažen. Šli sva na breg. Prosila sem jo, da mi v plastenko zajame vodo in zalije roki. Kamniška Bistrica je bila tako mrzla, da je bolelo — toda roki sta se čudežno sprostili.

Gležnji bolijo

Spomnim se, da sem nekoč davno peljala na izvir Bistrice sina in dva njegova prijatelja. Bili so še majhni. Takrat sem še imela moč, da sem šla v reko tudi sama.
Temperatura vode je 4°C. Ko stopiš vanjo, te gležnji zabolijo, kot da te tolčejo s kladivom. Ampak to me ni prestrašilo. Šla sem naprej in se cela potopila. Čeprav je kopanje prepovedano, si tega nisem pustila vzeti. Mislila sem si, saj bo reka odplaknila moje sledi.
Ko sem prišla ven, sem se usedla na prod na bregu. Počutila sem se, kot da sem zaužila pepermint, ki mi je prodrl v vse pore. Občutek je bil čudovit. Telo se je sprostilo in dobilo novo moč.  Pogledala sem mularijo. Mrzla voda jih ni motila. Namakali so se in čofotali. Pomislila sem, da to ne bo dobro. Barbara, sem si rekla, ne morejo biti tako dolgo v vodi. Ampak kako jih naj spravim ven?

Če bom preživela

Potem sem dobila idejo in zaklicala: “Pridite, imam piškote za vas.” In res so takoj pridrveli na suho. Imeli so že čisto plava usta.
Vedela sem, da jim ne smem in ne morem prepovedati, da bi se še kopali. Zato sem si izmislila pravljico o hudobnem škratu, ki mu je ime Bistrc. Otroke, ki so predolgo v vodi, grize za gležnje.
Mularija je seveda šla še enkrat v vodo, ampak samo za pet minut, potem pa so prišli nazaj k meni. Uspelo mi je.
Ta spomin mi je dal idejo, da bom letos poskusila znova. Počakala bom na še toplejše dni. Šla bom z dvema močnima asistentoma, ki me bosta lahko namočila v vodo.
Vas obvestim, če bom preživela.

NAROČI SE
#lifestyle
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke