Revija

33. LIFFe (5.): Filmska diaprojekcija slik iz krute Božje dežele

20.11.2022 / 05:00 Komentiraj
Islandska Božja dežela z religiozno tematiko in osupljivimi posnetki spominja na Terrencea Malicka, zlasti na novejše filme.

Božja dežela (Volaða Land/Vanskabte Land, 2022) islandskega režiserja Hlynurja Pálmasona pripoveduje zgodbo o danskem luteranskem duhovniku, ki ga pošljejo na Islandijo, da tam ustanovi župnijo. Idealističnega Lucasa (Elliott Crosset Hove) opozorijo, da je Islandija — konec 19. stoletja še pod dansko nadvlado — drugačna dežela. “Tam se ti lahko zmeša,” mu pravi škof. Kljub temu je mladi duhovnik odločen, da ne bo iskal bližnjic. Do končnega cilja bi lahko prijadral, a se odloči za pot skozi ledeno in vetrovno islandsko hribovje. To ga bo utrdilo, si misli.

Napaka.

Surova narava

Izkaže se, da je nepripravljen na tamkajšnjo surovo naravo, povrh vsega pa še otovorjen s gorami knjig in fotografsko opremo v ogromnem lesenem nahrbtniku. Eden od razlogov za njegovo naporno pot je namreč tudi namera, da bo fotografiral ljudi, ki jih bo srečal. A najprej mora preživeti. 

Zaradi njegovega nespametnega vztrajanja pri prečkanju pregloboke reke umre tolmač —...

”Božja dežela je zgodba o danskem luteranskem duhovniku, ki ga pošljejo na Islandijo, da tam ustanovi župnijo. — [Fotografija: Snowglobe/Join Motion Pictures]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE