Revija

33. LIFFe (1.): Medvrstniško nasilje je nasilnost sveta

15.11.2022 / 05:10 Komentiraj
Igrišče, belgijski kandidat za tujejezičnega oskarja, je pogled na trpinčenje skozi oči nekoga, ki ni niti storilec niti žrtev.

Kot odmev zgodb, ki so se dogajale tudi v Sloveniji, si tudi na letošnjem, 33. LIFFu lahko ogledamo kar nekaj filmov, ki se posvečajo prav tej tematiki. Najbolj odmeven med njimi je nedvomno belgijsko Igrišče (Un monde/Playground, 2021), prvenec režiserke Laure Wandel, ki je bil letos belgijski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Prvi šolski dnevi

Nora (Maya Vanderbeque) in Abel (Günter Duret) sta brat in sestra. Nora je ravno začela hoditi v prvi razred. Ker še nima prijateljic, računa na to, da bo njen varuh in prijatelj — vsaj na šolskem igrišču — njen starejši brat. Kmalu pa se izkaže dvoje. Prvič, da je bil njen prvotni odpor samo prehodne narave, posledica prilagajanja na novo okolje; že po nekaj dneh se namreč dobro vklopi v novo družbo. In drugič, da se s hujšimi težavami spopada njen brat. Abel je žrtev medvrstniškega nasilja — bolje rečeno, trpinčenja —, ki se stopnjuje, priča pa mu je tudi mlajša sestra.

Dečki s pestmi, dekleta z...

Maya Vanderbeque kot sestra Nora in Günter Duret kot njen brat Abel v belgijskemfilmu Igrišče režiserke Laure Wendel na letošnjem, 33. LIFFu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE