Revija

32. LIFFe (4.): Awkward gledališkost v filmu enkrat za spremembo prednost

24.11.2021 / 05:00 Komentiraj
Whodunit prvencu slovenskega režiserja Darka Sinka (prosto po Čapku) ne manjka odlik (in FSF vesen). Dobra vloga Radoša Bolčine.

Naš anonimni filmski kritik še zadnjič o letošnjem, pravkar končanem 32. LIFFu. Inventura. Film s tem naslovom, ne inventura LIFFa.


Protagonist filma Inventura (2021) Boris Robič (igra ga Radoš Bolčina) po običajnem dnevu sede za pisalno mizo in začne ob kozarcu rdečega vina brati knjigo češkega pisatelja Karla Čapka. Naenkrat nekaj poči. Pa še drugič. Vrže se po tleh. Policija domnevo potrdi: nekdo je nanj streljal.

Režiser Darko Sinko pravi, da je dobil idejo za svoj igrani dolgometražni prvenec ob prebiranju Čapkove novele Morilski napad. Ta govori o politiku, ki nekega dne postane tarča atentatorja. Ta ga sicer zgreši, vendar nepričakovani dogodek politika prisili, da se zamisli nad svojim življenjem — da naredi inventuro svojih dejanj.

Ne kritika politike

Odtod naprej se Sinkova in Čapkova zgodba močno razlikujeta. Čapkova novela je kritika politikov, odtujenih od ljudstva, ki se ne zavedajo posledic svojih dejanj. Sinkov protagonist pa je nekaj...

Zgoraj: Dejan Spasić v vlogi inšpektorja Andreja (levo) in Radoš Bolčina (desno) kot Boris Robič v filmu Inventura Darka Sinka. Spodaj: Radoš Bolčina bere koga drugega kot Karla Čapka. Tako rekoč cameo apperance.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE