Revija

32. LIFFe (3.): Francoski novi val na drugi strani železne zavese

21.11.2021 / 05:00 Komentiraj
XX. kongres KPSZ kot Smirnovova filmska referenca. Zamisel o širjenju demokracije se sprevrže v politično dramo o njeni izgubi.

Naš anonimni filmski kritik tokrat na vzhodni strani železne zavese 32. LIFFa.


Ruski režiser Andrej Smirnov začne svoj film Francoz (Francuz, 2019) — prikazan na 32. LIFFu v sekciji Kralji in kraljice — po francosko: s prizorom, ki izgleda kot novovalovska satira. V pariški kavarni na obrežju Sene leta 1957 trije prijatelji — Pierre, Jean-Marie in Anna — diskutirajo o stanju sveta, politiki in ideologiji. V vsaki drugi repliki je besedo “buržoazno”, vsaka tretja pa je Marxov citat.

Čeprav se njihovi pogledi na Sovjetsko zvezo, alžirsko vprašanje in kolonializem razlikujejo, pa je jasno, da gre pri tem samo za različne odtenke francoskega marksizma, ki mu je kronično primanjkovalo razumskega odnosa do sovjetskega komunizma. Čeprav so se mu mnogi po brutalnem zatrtju madžarske revolucije leta 1956 končno odrekli — in prestopili na maoistični vlak —, pa je pri nekaterih sovjetska ideja še tlela.

Aristokratska manira

Eden od teh je tudi Jean-Marie...

Z leve: Anton Rival v vlogi Pierra Duranda, Evgenija Obrazcova v vlogi primabalerine Kire Galkine in Valerij Kavčuk v vlogi Evgenija Uspenskega v filmu Francoz režiserja Andreja Smirnova.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE