Kolumne

2020: dehumanizacija, fašizacija, infantilizacija

30.12.2020 / 08:00 Komentiraj
Korona bo minila. Ti procesi pa ne. Vsaj ne hitro. In ne zlahka. Ker koristijo kapitalskim centrom in političnim elitam.

To pišem kmalu po tem, ko so potresni sunki na Hrvaškem dosegli Slovenijo. Klicali so me sorodniki. Prijatelji. Znanci. Če sem čutila potres. Vsi so govorili: »Pa kaj vse bomo še morali doživeti v tem letu?« Iz komentarjev je bilo slišati utrujenost. Naveličanost. Jezo. Agresijo. Ali kaj podobnega. Nekateri so pripombe začinili s humorjem. Najduhovitejši s samoironijo.

Res je. Če se ozremo na 2020, je jasno, da je za nami težko leto. Leto, ki bo tudi iz zgodovinske perspektive videno kot izjemno. Zunanji razlog je korona. Ki je marsikaj spremenila. Najbolj vidne so spremembe naših rutin. Pa tudi to, kako se pred našimi očmi spreminjajo ljudje. Ki so bili prej socialna bitja, zdaj pa so postali egoisti. Ki jim je mar le zase. Za svoj posel. Za svoj zaslužek. Personificira jih Počivalšek.

Tudi človečnost

Seveda vidimo tudi spremembe v drugo smer. Vidimo ljudi, ki jim pred korono ne bi pripisali kakšne izjemne človečnosti, solidarnosti in

»Če se ozremo na 2020, je jasno, da je za nami težko leto. Leto, ki bo tudi iz zgodovinske perspektive videno kot izjemno.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE