Revija

100 let SNG Maribor: Gledališče se bori po svoje. Pa še na mnoga leta!

11.10.2019 / 06:05 Komentiraj
Mariborsko gledališče je moralo biti vedno za korak pred nacionalnimi, mednarodnimi standardi, če se je hotelo dokazati.
Kolumnistka Fokuspokusa, sicer predsednica sveta SNG Maribor in profesorica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in medijske študije UM, je pričujoči govor oz. verzijo tega govora prebrala na akademiji ob stoletnici gledališča 21. septembra 2019 v Mariboru. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi (33:56–37:32).

Sto let poklicnega teatra omogoča pogled na procese in spremembe ne samo v instituciji sami, temveč tudi v družbi. Omogoča pa tudi pogled na današnji, jutrišnji, pojutrišnji dan.

Sto let slovenskega odra v Mariboru se nam morda zdi malo in predvsem samoumevno, vendar pove veliko o pomembnosti te institucije za mesto, za slovensko kulturo in za nacionalno identiteto. O zaslugah posameznikov in skupin, ki so leta 1919 ustanovili gledališče. Pa tudi o zaslugah tistih, ki so vseh teh sto let nadaljevali tisto, kar so

»Sto let slovenskega odra v Mariboru se nam morda zdi malo in predvsem samoumevno, vendar pove veliko o pomembnosti te institucije za mesto, za slovensko kulturo in za nacionalno identiteto.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE