Revija
#govor #gledališče #SNG Maribor
100 let SNG Maribor: Gledališče se bori po svoje. Pa še na mnoga leta!
Logo 10.10.2019 / 17.27

Mariborsko gledališče je moralo biti vedno za korak pred nacionalnimi, mednarodnimi standardi, če se je hotelo dokazati.

»Sto let slovenskega odra v Mariboru se nam morda zdi malo in predvsem samoumevno, vendar pove veliko o pomembnosti te institucije za mesto, za slovensko kulturo in za nacionalno identiteto.«
Kolumnistka Fokuspokusa, sicer predsednica sveta SNG Maribor in profesorica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in medijske študije UM, je pričujoči govor oz. verzijo tega govora prebrala na akademiji ob stoletnici gledališča 21. septembra 2019 v Mariboru. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi (33:56–37:32).

Sto let poklicnega teatra omogoča pogled na procese in spremembe ne samo v instituciji sami, temveč tudi v družbi. Omogoča pa tudi pogled na današnji, jutrišnji, pojutrišnji dan.
Sto let slovenskega odra v Mariboru se nam morda zdi malo in predvsem samoumevno, vendar pove veliko o pomembnosti te institucije za mesto, za slovensko kulturo in za nacionalno identiteto. O zaslugah posameznikov in skupin, ki so leta 1919 ustanovili gledališče. Pa tudi o zaslugah tistih, ki so vseh teh sto let nadaljevali tisto, kar so začeli oni. Zaradi njih danes proslavljamo praznik slovenske kulture.
To pa ni bilo samo stoletje sanj, ambicij, poguma, vzponov, ustvarjalnosti in vizionarstva, temveč obenem tudi stoletje padcev, nemira, turbulenc. Postaviti leta 1919 na oder slovensko uprizoritev, postaviti nacionalno kulturno institucijo v drugem mestu v državi, ohranjati živost in odličnost umetnosti v pregovorno industrijskem mestu, nastopati na najbolj odličnih odrih sveta … — vse to je bilo prigarano, nikoli ni bilo nič podarjeno.

Korak spredaj

SNG Maribor je hram, ki povezuje in ki ponuja priložnost za premislek. To vlogo je v vseh teh letih, ko je prehajala skozi različne sistemske in umetniške preobrazbe, institucija tudi uspešno opravljala. Gledališče ni bilo nikoli samo mariborsko, samo regionalno, tudi ne samo nacionalno. Vedno je bilo na stežaj odprto v evropski in globalni prostor.
Res pa je, da je zaradi odgovornosti do mesta, regije in države institucija morala opravljati mnogotere zaveze. Biti blizu lokalnemu okolju, a obenem dosegati standarde, ki veljajo v globalnem prostoru! Loviti duha časa, spoštovati preteklost, obenem pa ne pozabljati na današnji trenutek in se smelo ozirati v prihodnost! Loviti ravnotežje med biti všečen, a obenem bogatiti s poglobljenimi in kakovostnimi umetniškimi vsebinami!
In čeprav je SNG Maribor svoje mnoge vloge vedno uspešno opravljal, je vedno znova moralo dokazovati, da je še za korak pred veljavnimi standardi, saj so ga le tako prepoznavali kot »državno«. In če je hotelo veljati za »mednarodno«, je moralo biti tudi za korak pred mednarodnimi standardi. Mnogi umetniki in ravnatelji so iskali formulo za uspeh v tem, da so presegali »mariborskost« ali »slovenskost« gledališča. Danes lahko rečemo, da jim je to tudi uspelo. Ostali so namreč tesno spojeni z vsem, kar to mesto premore. Z duhom časov, ki jih je živelo, in z upanji, o katerih je sanjalo.

Kaj vse je še treba izživeti

Upov in sanj, ki jih bo treba izživeti, je še veliko — toda potentnost tega hrama ne pojenja. Po sto letih je v dobri kondiciji. Smelo zre naprej. Navajeno je na bitke. Oboroženo je z argumenti in zrelostjo. Umetniška akademija, posodobljena infrastruktura, urejeni statusi umetnikov … — to niso samo sanje, temveč cilji in bitke, ki jih bo ta institucija v dobro slovenske kulture še morala izbojevati. 
Mnogo posameznikov v različnih obdobjih je pustilo izjemno sled na deskah mariborskih odrov. Vedno znova so izjemni igralci dokazovali, da je igra bolj resnična od življenja samega. Še več – oder kot moralna institucija je njim, pa tudi mnogim, ki so zavoljo njih prihajali v ta hram, izkazovala ogledalo temu pred čemer radi bežimo. Skozi proces, ki se je odvijal na odru so poskušali soočiti gledalca z življenjem samima, a obenem ga osvoboditi, da lahko gre naprej. Ta katarza, ki se je dogajala na odru se je le zavoljo iskrenih in izjemnih igralskih osebnosti, lahko zgodila tudi v občinstvu. Omogočila je, da smo šli na naprej ter se odločili, ali sledimo ponujenemu moralnemu kompasu, ali pač gremo drugo pot.

Blagoslov publike

In nenazadnje, občinstvo je tisto, ki ima moč, da najde ali interpretira resnico — a le takrat, ko je ta resnica na odru iskreno in močno izražena. Mariborski teater, blagoslovljen z izjemno publiko, je tudi po njeni zaslugi obsojen na nenehno iskanje resnice. Samo gledališče, ki je vzpostavilo iskren odnos z občinstvom, lahko prevzame vlogo moralnega kompasa.
SNG Maribor, ki živi v tem turbulentnem mestu in se obenem zanj na svoj način tudi bori — in to tako, da se bori za občinstvo, za umetnost, za resnico — uresničuje mnoge vloge in pogumno zre v jutrišnji dan. Institucija kot SNG se lahko ohranja in razvija samo z ustvarjalnostjo, drznostjo, pogumom, vizionarstvom ustvarjalcev — na odru, v zaodrju, v pisarnah in v različnih službah tega hrama. Mnogi so prispevali k mozaiku tega, kar vidimo danes. Nekateri so bili žal tudi prezrti, a so vendarle omogočili temeljne premike na področju ustvarjanja in delovanja institucije. Zato pa še na mnoga leta, SNG Maribor!

NAROČI SE
#govor #gledališče #SNG Maribor
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke