Revija

1.000.000.000.000€: Varufakisov »permanentni postpandemični program«

30.4.2020 / 06:10 Komentiraj
Dobri, še predobri predlogi, ki pa problem rešujejo preveč simetrično. Toda EU je brez solidarnosti tudi brez prihodnosti.

Varufakisovi predlogi so dobri. Ključna inovacija je ta, da dodatnih bilijon (milijon milijonov, tisoč milijard) evrov za boj proti posledicam korona krize ne bi dobili z obveznicami nacionalnih držav ali skupne EU ustanove (EIB, sklad Evropskega mehanizma za stabilnost), temveč bi obveznice (z ročnostjo 30 let) izdala Evropska centralna banka (ECB) kar sama.

Za razliko od drugih predlogov se na ta način ne bi neposredno povečal javni dolg držav ali nadnacionalnih ustanov — obenem pa bi imele države članice 30 let časa, da se odločijo, kako ta dolg Centralni banki poplačati.

Problem, ki ga jaz vidim v tem predlogu, je ta, da bi ECB na ta način s trga pobrala za bilijon evrov likvidnosti, kar bi utegnilo zmanjšati likvidnost v gospodarstvu. S

»Če bodo ljudje dobljenih 2.000€ privarčevali, bo učinek na BDP manjši, kot če bi država del sredstev namenila za javne naložbe, manjši pa tudi bil učinek na zaposlenost.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE